Vervanging gele stenen start in Poststraat

Foto: Gemeente Groningen

De bestaande gele bestrating in de Poststraatdoor wordt vervangen door een nieuwe, stroevere gele steen. Dit is de start van de vervanging van de bestaande gele bestrating in de binnenstad.

Op alle plekken waar deze aan vervanging toe is, komen nieuwe gele stenen, meldt de gemeente. In 2022 is het project naar verwachting afgerond.

De nieuwe steen is in 2017 na een grondige testperiode als meest geschikt voor de binnenstad aangewezen. De nieuwe steen moest dezelfde kleur hebben als de tot nu toe gebruikte klinker, maar ook voldoende stroef zijn en betaalbaar. De komende jaren wordt het werk aan de bestrating waar mogelijk gecombineerd met herinrichtingsplannen of met renovatie van nutsleidingen. Na vervanging en uitbreiding van het gele stenengebied is er in de binnenstad zo’n 120.000 m2 bestraat met gele stenen.

Aantrekkelijke binnenstad

Wethouder Joost van Keulen: “We willen een toegankelijke, veilige en aantrekkelijke binnenstad. Met de nieuwe stroevere stenen zijn de straten in de binnenstad straks weer voorzien van de kenmerkende gele bestrating met een nieuwe uitstraling, die gedurende vele jaren veilig gebruikt kan worden. Daar zijn zowel bewoners, bezoekers als ondernemers in de binnenstad bij gebaat.”

Rustig en herkenbaar straatbeeld

De gele bestrating werd vanaf de jaren ’90 binnen de diepenring toegepast. Het levert een rustig en herkenbaar straatbeeld op. Op veel plekken is de klinker inmiddels aan vervanging toe. Door jarenlang intensief gebruik werden ze steeds gladder. Op denplekken waar de stroefheid van de stenen onder de daarvoor geldende normen dreigde te komen, werden ze in de afgelopen jaren ruwer gemaakt.

In oktober en november is de Schuitemakersstraat aan de beurt. Ondertussen wordt ook de Brugstraat heringericht en krijgt voor het eerst de gele stenen.

Reacties

article
675489
Vervanging gele stenen start in Poststraat
De bestaande gele bestrating in de Poststraatdoor wordt vervangen door een nieuwe, stroevere gele steen.
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/675489/vervanging-gele-stenen-start-poststraat/
2018-07-11T16:40:02+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/07/10203141/gele-steentjes-3.jpg
Gemeente