Gemeenterekening 2017 in Groningse gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

Vandaag, woensdag 4 juli staat de Gemeenterekening over het jaar 2017 op de agenda van de Groningse gemeenteraad. Dit wordt ook wel de Jaarrekening genoemd.

Daarin legt het college van burgemeester en wethouders (B&W) verantwoording af over het bestuur van de gemeente Groningen in het afgelopen kalenderjaar. Dan gaat het over beleid: is er in 2017 gebeurd wat in de Gemeentebegroting staat die de gemeenteraad heeft vastgesteld? En het gaat over geld: is binnengekomen en uitgegeven wat bij de Begroting was bedacht?

Naast de vijf raadscommissies over de Gemeenterekening, vindt tussendoor nog een actualiteitendebat plaats over de hoge bemiddelingskosten voor huurders van Bottelroostraat.

Controlerende taak

De Gemeenterekening 2017 komt op woensdag 11 juli opnieuw aan de orde, tijdens een raadsvergadering waarbij alle raadsleden aanwezig zijn. Dan kunnen de politieke partijen in de raad ook moties indienen waarover de gemeenteraad dan gaat stemmen. Aan het eind van deze ‘Rekeningraad’ is het de bedoeling dat de raad de Gemeenterekening vaststelt. Hiermee geeft de raad invulling aan zijn controlerende taak van het gemeentelijke beleid en de resultaten.

Weerstandsvermogen

De accountant gaf vorig jaar geen goedkeurende verklaring bij de Gemeenterekening, echter nu wel. Ook het weerstandsvermogen ligt de komende jaren (2018 tot en met 2021) boven het streven van 100%. Dit betekent dat de gemeente goed in staat is om financiële risico’s op te vangen.

Actualiteitendebat over bemiddelingskosten

Tussendoor, om 17.00 uur, vindt er actualiteitendebat plaats in de nieuwe raadzaal. Het debat is aangevraagd door SP en Student en Stad.

Volgens deze partijen vraagt bemiddelaar Spot In nog steeds “torenhoge” bemiddelingskosten aan huurders van Bottelroosstraat 5. “Vaak betreft dit één of twee keer de huurprijs van de woningen”, aldus de fractievoorzitters Jimmy Dijk (SP) en Arjen Banach (Student en Stad). “Het is niet de eerste keer dat huurders te maken hebben met niet-toegestane bemiddelingskosten die door Spot In gevraagd worden.”

Bedreigingen

Zij zeggen ook keer op keer signalen van huurders te krijgen over bedreigingen, intimidaties en onaangekondigde huisbezoeken door bemiddelaars en verhuurders. Van B&W willen zij onder meer weten hoe de gemeente de huurders aan de Bottelroosstraat kan ondersteunen en beschermen. Het debat is live op de tribune en ook thuis via groningen.raadsinformatie.nl te volgen.

Live

De gemeenteraad bespreekt de Gemeenterekening 2017 in de vijf raadscommissies in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt. Ze zijn openbaar en ook live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.raadsinformatie.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen