Eerste Lokaal Jeugddebat in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ RCE

Op dinsdag 19 juni vindt het eerste Groningse Lokaal-Jeugddebat plaats in het stadhuis van Groningen. Jongeren van 14 tot en met 20 jaar kunnen zich nog opgeven voor deze primeur voor Groningen.

Wat vinden jongeren belangrijk in de gemeente? Wat zijn de problemen waar ‘ze’ op het stadhuis wat aan moeten doen? En wat bedenken ze zelf als oplossingen? Daarover gaat het op dinsdag 19 juni tijdens het eerste Lokaal Jeugddebat in Groningen.

Oplossingen

De jongeren zitten dan in het stadhuis op de zetels waar normaal de Groningse raadsleden debatteren en besluiten nemen. Jongeren krijgen de kans om lokale politici te vertellen wat zij belangrijk vinden en als mogelijke oplossingen zien. Het kan gaan over thema’s als armoede, verkeer, energie of huisvesting.

Zo’n 40 jongeren van verschillende schooltypen gaan hierover in debat met de Groningse raadsleden Jimmy Dijk (SP), Martijn van der Glas (GroenLinks), Marjet Woldhuis (100% Groningen) en ook Wytze Spoelstra (VVD) en lijsttrekker Marten Duit van Student en Stad. D66-raadslid Berndt Benjamins, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, zit het Jeugddebat voor. Mogelijk dat de lokale politici zich laten overtuigen door de oplossingen van de jongeren en toezeggingen doen.

Dagje vrij om te debatteren

De organisatie is in handen van de NJR, de vereniging Nationale Jeugdraad, in samenwerking met de gemeente Groningen en de Groningse gemeenteraad. Het echte debat is dinsdagmiddag 19 juni van 14.00 tot 16.00 uur.

De ochtend en het begin van de middag gaan op aan de voorbereiding. De organisatie gaat als dat nodig is in gesprek met de scholen van de jongeren om een dagje vrij van school te krijgen om met de raadsleden te kunnen debatteren.

Aanmelden

Jongeren die mee willen doen aan het Lokaal Jeugddebat of nog vragen hebben, kunnen terecht op www.njr.nl/lokaaljeugddebat.

Reacties

article
659858
Eerste Lokaal Jeugddebat in Groningen
Op dinsdag 19 juni vindt het eerste Groningse Lokaal-Jeugddebat plaats in het stadhuis van Groningen.
https://groningen.nieuws.nl/gemeente/659858/eerste-lokaal-jeugddebat-groningen/
2018-06-11T15:10:36+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/06/10203711/Interieur_overzicht_nieuwe_raadzaal_-_Groningen_-_20396117_-_RCE-cc-by-sa-3.0.jpg
Gemeente