Nieuw experiment met publieke zitbanken in Groningen van start gegaan

Foto: Gemeente Groningen

In de gemeente Groningen is een nieuw experiment met publieke zitbanken sinds maandag 4 juni van start gegaan.

De nieuwe publieke zitbank is gemaakt door studenten van de opleiding Ontwerpend Meubel Maken van het Alfa College. Opdrachtgever is het Urban Gro Lab, die met deze bank wil onderzoeken naar de behoefte voor nieuwe publieke zitplekken in de stad.

De bank staat sinds 4 juni iedere week op een andere locatie in de stad. Met behulp van een enquête wordt gevraagd wat mensen van de bank vinden en met behulp van sensors wordt gemeten hoeveel mensen gebruik maken van de nieuwe bank.

Deze speelse bank biedt volgens de gemeente de mogelijkheid voor mensen om tot rust te komen en even te ontspannen zonder dat ze hierbij een consumptie hoeven te bestellen. De eerste reacties zijn uiterst positief en de bank wordt veel gebruikt.

Publieke zitbank

De studenten van de opleiding Ontwerpend Meubel Maken hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om een bank te maken die comfortabel en speels is. Het middendeel is flexibel, waardoor je zelf de vorm van de bank kunt bepalen en kunt veranderen.

Op verscheidene plekken in de binnenstad zal deze bank opduiken om zo te kijken of deze bank in een behoefte voorziet. Van 4 juni tot en met 22 juli reist de bank rond en kun je zelf plaatsnemen en je mening geven. Het onderzoek zal uiteindelijk leiden tot een rapport dat aan de Gemeente gepresenteerd wordt.

De bank staat momenteel op de Vismarkt en zal vanaf 11 juni verder reizen, de route ziet er als volgt uit:

  • 4 – 11 juni Vismarkt
  • 11 – 18 juni Herestraat
  • 18 – 25 juni Sluiskade
  • 25 – 2 juli Plein Minerva
  • 2 – 9 juli A-Kerkhof richting Vismarkt
  • 9 – 16 juli Hoge der Aa
  • 16 – 23 juli Schuitendiep
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen