Groningen en startups gaan uitdagingen in stad te lijf

Foto: Publiek Domein

Groningen gaat dit jaar actief samenwerken met startups om nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen, als het verminderen van afval, hoe krijg je meer jonge sporters of verlaging van energieverbruik in sporthallen in de stad.

Startups krijgen in het programma Startup in Residence vijf maanden lang intensieve begeleiding om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen. De meest veelbelovende oplossingen koopt de Gemeente in.

Lokale uitdagingen, lokaal talent

Startups kunnen zich inschrijven voor een tiental ‘challenges’. Daarnaast is er ook een ‘wild card’ voor jonge ondernemers die zelf een concreet maatschappelijk probleem zien en daar een oplossing voor bieden. Die challenges staan op de website van Founded in Groningen en zijn erg gevarieerd: Hoe kun je bijvoorbeeld het water van de Diepenring gebruiken als energiedrager voor onder andere gemeentelijke gebouwen? Of hoe kunnen we parken beter beschermen bij onverwachts grote bezoekersaantallen?

Inschrijven

Startups en jonge ondernemers kunnen zich tot 2 juli inschrijven voor de challenges. Op 6 juli begint de voorselectie, met een selectieweek van 9 tot
17 juli. In augustus worden de geselecteerde startups bekend gemaakt, waarna op 14 september het Startup in Residence programma begint.

Tijdens dit programma van vijf maanden werken de startups samen met de gemeente, krijgen ze een intensief trainingsprogramma en worden ze begeleid door professionele mentoren. Na vijf maanden heeft de gemeente de kans om de oplossing in te kopen en de startup op deze wijze een snelle start te bezorgen.

Over Startup in Residence

Startup in Residence begon als initiatief in San Francisco om startups en overheden op een innovatieve en gelijkwaardige manier te laten samenwerken. Startup in Residence Groningen is een programma van Founded in Groningen in samenwerking met Campus Groningen, Groningen Seaports, de Provincie Groningen en Gemeente Groningen. In Amsterdam start dit jaar de vierde editie van dit programma. Ook in steden als Den Haag, Utrecht en een aantal ministeries zijn reeds programma’s gestart.

Over Founded in Groningen

Founded in Groningen is een netwerk van en voor innovatieve bedrijven, startups en scale-ups in stad en provincie Groningen. Samen met verschillende organisaties, startups en initiatieven wordt gewerkt aan een nog beter startup ecosysteem. Op het portal Founded kunnen ondernemers zich (internationaal) profileren, staan de laatste events en oproepen voor startups. Op die manier ontstaat er een hecht netwerk waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om beter te innoveren, beter te profileren en sneller te groeien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen