Aanbesteding gebiedsondersteuningsnetwerk in Groningse gemeenteraad

Foto: Jan Buurma

De Groningse gemeenteraad vergadert vandaag, woensdag 18 april over de aanbesteding van wat het gebiedsondersteuningsnetwerk (GON) wordt genoemd. Dan gaat het bijvoorbeeld over de WMO-onderdelen individuele en groepsgerichte ondersteuning en het kortdurend verblijf. En ook over de Participatiewet voor de sociale activering voor mensen die langdurige ondersteuning nodig hebben.

Het college wil minimaal twee en maximaal vier hoofdaanbieders contracteren. Die krijgen een vast budget (lumpsum) voor de dienstverlening aan mensen. Voor kleine aanbieders blijven voldoende mogelijkheden, stelt het college. “Grote aanbieders zullen hen nodig hebben.”

Laagdrempelig

Met het GON zeggen B&W voor inwoners een ondersteuningsaanbod te kunnen realiseren dat meer divers, laagdrempelig en dichtbij is georganiseerd. “Waardoor in toenemende mate geen eigen bijdrage meer hoeft te worden betaald.”

De raad bespreekt daarnaast kort nog een aantal onderwerpen, de zogeheten 1-minuutinterventies. Dat zijn onderwerpen die in raadscommissies al uitgebreid zijn besproken maar waarover fracties nog moties of amendementen willen indienen. Daarover stemt dan de raad. Met een motie doet de raad een verzoek aan het college. Met een amendement kan een raadsvoorstel worden gewijzigd.

Eemskanaalzone

Eén zo’n 1-minuutinterventie gaat over de plannen van B&W voor de Eemskanaalzone. Tussen het Damsterdiep en de Sontweg komt ruimte voor 2.000 woningen. Ook wil het college een goede route creëren voor fietsers, wandelaars en automobilisten tussen Groningen en Meerstad. De gemeenteraad neemt een besluit over 700.000 euro om de plannen voor onder meer 1.000 tot 2.000 woningen tussen de Sontweg en het Damsterdiep verder uit te werken.

Een ander onderwerp is het plan van het college om meer inwoners te betrekken bij de zogeheten BORG-schouw. Dat is de manier waarop de kwaliteit van beheer en onderhoud van de gemeentelijke openbare ruimte wordt bekeken. In 2017 bleek stadsbreed bij 91 procent van de waarnemingen de kwaliteit aan de vastgestelde norm te voldoen. De raad wil dat die norm niet alleen voor de hele stad als geheel wordt gehaald, maar ook per stadsdeel. Om dit goed te kunnen controleren wil de gemeente meer inwoners betrekken. Het idee is daar ook het digitale Stadspanel voor in te zetten waar duizenden mensen aan mee doen.

Ouderenraad

Weer een ander onderwerp is de evaluatie van Stadadviseert. Dat is het nieuwe stedelijke adviesnetwerk voor de gemeente over sociale thema’s. Dat is in de plaats gekomen van adviesorganen als de Ouderenraad, de Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid en het WMO Platform. B&W concluderen dat de gemeente met Stadadviseert op de goede weg is en dat de basisvorm niet ter discussie staat. “Wel kunnen we het concept verder uitwerken en de werkwijze aanscherpen.”

Als 1-minuutinterventie staan verder op de agenda onder meer de stand van zaken rond de aanpak van Ring Zuid en het plan ‘Extra Inzet Scholing Participatie 2018’.

Deze raadsvergadering is vanaf 16.30 uur bij te wonen op de publieke tribune bijwonen. Thuis meeluisteren kan ook via de website groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen