Geen vergunning meer nodig voor terrassen buiten binnenstad

Foto: De Redactie

Vanaf april 2018 hoeven voor terrassen buiten de binnenstad geen exploitatievergunningen meer te worden aangevraagd. Dat stelt het stadbestuur de raad voor.

In de huidige situatie verleent de gemeente standaard twee vergunningen. Dit zijn de landelijk wettelijk verplichte Drank & Horecavergunning (DHW) voor alcoholverstrekkende bedrijven en een in de APVG geregelde exploitatievergunning.

Met de nu voorgestelde afschaffing hoeft een ondernemer in plaats van twee, nog maar één vergunning aan te vragen.

De afschaffing van de exploitatievergunning is een lang gekoesterde wens van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Groningen (KHN). In de plaats van de terrasvergunning komt een meldingsplicht voor alle gevelterrassen en wordt in algemene regels vastgelegd waaraan de terrassen moeten voldoen.

De terrasvergunning is straks niet meer nodig buiten het bestemmingsplan binnenstad, tenzij wordt afgeweken van de gestelde regels. Omdat de binnenstad momenteel volop wordt aangepakt, voert de gemeente de ontheffing terrasvergunning gefaseerd in.

Na de herinrichting van de binnenstad kan de ontheffing ook voor de gebieden binnen het bestemmingsplan binnenstad gaan gelden. De verwachting is dat dit in 2021 is afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen