Aanpak Noorderhaven in gemeenteraad Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Philip Brechler

De aanpak van de Noorderhaven waarbij er alleen varende schepen mogen liggen is het grootste onderwerp op de agenda van de Groningse gemeenteraad vandaag.

De toekomst van muziekcentrum De Oosterpoort, de nieuwe plannen voor het beschermingsbewind en het voorschoolse aanbod om achterstanden bij kinderen te voorkomen komen ook kort aan de orde. Aan het eind van de vergadering praat het college van burgemeester en wethouders de raad bij over de stand van zaken rond de aardbevingsproblematiek.

Vóór de bespreking van de Noorderhaven staan drie 1-minuutinterventies gepland. Dat zijn onderwerpen waarover eerder in de raadscommissies al uitgebreid is gedebatteerd. Maar één of meer politieke partijen willen er nog kort iets over zeggen. Bijvoorbeeld om een motie of amendement over het onderwerp in stemming te brengen.

Beschermingsbewind

De eerste ‘1-minuutinterventie’ gaat over de plannen voor het beschermingsbewind in Groningen. B&W wil dat de gemeente de uitvoering van het beschermingsbewind in het vervolg zelf te gaan doen. De gemeente gaat de inkomsten beheren van mensen die niet in staat zijn de eigen financiën te regelen. Mensen met een minimuminkomen hoeven daar dan niet voor te betalen.

In 2017 betaalde de gemeente aan bijzondere bijstand ruim 3 miljoen euro betaald aan kosten van beschermingsbewind, waarvan het grootste deel van dit geld naar commerciële bewindvoerders ging. Als de gemeente het zelf regelt, bespaart dat geld. Vanaf 2021 1 miljoen euro per jaar. Het college zegt dat de gemeente de vereiste kwaliteit aan beschermingsbewind kan bieden.

Achterstand

Tweede ‘1-minuut’ is het raadsvoorstel ‘Voor alle jongen kinderen gelijke kansen’ over het voorschoolse aanbod voor kinderen. Het college wil zoveel mogelijk peuters een kwalitatief hoogwaardig voorschools aanbod bieden om achterstand op de basisschool te voorkomen.

De Oosterpoort

De toekomst van muziekcentrum De Oosterpoort is het derde korte bespreekpunt. Het college heeft ervoor gekozen dat er binnen 10 jaar een nieuwe Oosterpoort komt op een nieuwe locatie. Tot die tijd blijft de huidige locatie in stand. Wel moeten er dan een aantal noodzakelijke investeringen gebeuren, zoals maatregelen tegen geluidsoverlast voor de omgeving en brandveiligheidsmaatregelen. De raad wordt gevraagd om daar ruim 3,3 miljoen euro voor uit te trekken. Verder wil het college drie ton om nieuwe huisvesting voor De Oosterpoort te zoeken.

Aanpak Noorderhaven

De stand van zaken bij de aanpak van de Noorderhaven staat als discussiestuk op de agenda. Volgens de gemeentelijke Watervisie moet de Noorderhaven worden behouden als “dynamische haven” voor varende woonschepen. “De haven wordt bereikbaarder en toegankelijker gemaakt en is uitsluitend bedoeld voor varende schepen”, aldus B&W.

Aan het eind van de vergadering wordt de raad bijgepraat over het aardbevingsdossier.

Live meeluisteren

Deze vergadering kan gevolgd worden vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

De vergadering begint om 16.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen