Nieuw kindcentrum Ten Boer op locatie skeelerbaan

Foto: Google Maps

Het nieuw te bouwen kindcentrum in Ten Boer komt op de skeelerbaan aan de Riekele Prinsstraat.

Dat heeft het college van B&W dinsdag 12 december besloten.

De skeelerbaan komt als beste naar voren, blijkt uit onderzoek van 12 mogelijke locaties. Twee weken geleden spraken wethouder Peter Heidema en projectmanager Thijs Stam met omwonenden en het bestuur van de skeelerbaan.

Geen samenvoeging op één van de huidige locaties, maar samen een frisse start op een nieuwe locatie. Dat is volgens wethouder Heidema het bestuurlijke uitgangspunt van de samenwerking tussen basisscholen de Fontein en de Huifkar en kinderopvang Kids2B. “Ik ben blij dat we een locatie hebben gevonden waar dit mogelijk is. Bovendien biedt deze plek in het dorp aantrekkelijke mogelijkheden door meer gebruik te maken van de sportvoorzieningen.”

Locatie nieuwbouw kindcentrum.

Omwonenden

Enkele omwonenden staan niet te juichen. Ze vrezen geluidsoverlast door spelende kinderen, extra verkeersbewegingen in de straat en het verdwijnen van het vrije uitzicht over de skeelerbaan.

“Daar houden we natuurlijk zoveel mogelijk rekening mee”, stelt Heidema gerust. “De architect krijgt nadrukkelijk de opdracht het schoolplein aan de bedrijvenkant te ontwerpen. Ook wordt er een nieuw verkeersplan gemaakt en het uitzicht op het gebouw wordt zoveel mogelijk opgefleurd door het plaatsen van bomen en struiken.”

Ruimte

De schoolbesturen en de kinderopvang zijn blij met de locatiekeus.

Zo’n mooie locatie is volgens Simon van de Wal van VCPONG altijd een wens. “En in Ten Boer komt die nu uit. We krijgen niet alleen een prachtige plek midden in het dorp, we zitten bovendien dichtbij allerlei belangrijke voorzieningen.”

Lenie van de Werf van Kids2b ziet weer andere voordelen. “De riante buitenruimte past uitstekend bij ons vernieuwde pedagogisch plan.” Dick Henderikse van Marenland neemt weliswaar in weemoed afscheid van de Huifkarlocatie, maar ziet ook voordelen. “De verbinding met de sportvoorzieningen is een geweldige kans die het kindcentrum zeker zal gaan benutten.”

Afweging

De skeelerbaan is volgens de gemeente geschikt omdat op deze plaats voldoende ruimte is en de wegen en fietspaden nauwelijks hoeven worden aangepast. Heidema: “We gaan bij zo’n beslissing natuurlijk niet over één nacht ijs. Alle voors en tegens van de 12 mogelijke locaties zijn zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Als dan blijkt dat één locatie verreweg het meest geschikt is, moet je dat met elkaar onder ogen zien en klip en klaar vertellen aan omwonenden.” Eventuele planschade voor omwonenden wordt door een onafhankelijke partij bekeken.

Als alles volgens plan verloopt wordt het nieuwe kindcentrum in 2020 in gebruik genomen.

De gemeenteraad van Ten Boer spreekt woensdagavond 13 december over de nieuwe locatie van het kindcentrum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen