Opnieuw geothermieproject in gemeenteraad

Foto: CC BY-SA 4.0/Wikipedia Commons/ JoachimKohlerBremen

Vandaag, woensdag 22 november, staat opnieuw het Groningse geothermieproject op de agenda van de raadscommissie Beheer en Verkeer. Eerder op de dag gaat het onder meer over de multifunctionele accommodatie in De Wijert in de raadcommissie Onderwijs en Welzijn.

Geothermie, de techniek om warm water uit de grond te gebruiken om huizen te verwarmen, werd vorige week woensdag 15 november ook besproken in een zogeheten actualiteitendebat van de gemeenteraad. Dit naar aanleiding van berichtgeving in de media over herhaalde waarschuwingen van het SodM, het Staatstoezicht op de Mijnen, over het ontstaan van aardbevingen door aardwarmte.

Onderzoek

Sinds juli staat het Groningse project ‘on hold’. In het raadsvoorstel ‘Vervolgtraject Geothermie’ dat op de agenda van de raadscommissie staat, stelt het college van burgemeester en wethouders voor het project voorlopig te stoppen. Het wil wel de mogelijkheden voor geothermie,ook wel aardwarmte genoemd, in Groningen voor de toekomst open houden.

In het actualiteitendebat opperden oppositiepartijen een onderzoek naar de gang van zaken van het geothermieproject.

Aardgasloos

Andere onderwerpen op de agenda van deze commissie zijn de Energiemonitor en de Routekaart Groningen Energieneutraal 2035. Dat gaat over de acties om Groningen in dat jaar energieneutraal te krijgen. Onderdeel van de plannen is het actieplan ‘Groningen aardgasloos in 2035’. “Per wijk wordt vastgesteld hoe deze aardgasvrij kan worden”, aldus B&W. “Wij zien de komende aanpak voor aardgasvrije wijken als de grootste renovatie-opgave na de Tweede Wereldoorlog.”

MFA De Wijert

Woensdagmiddag om 13.00 uur, vergadert de raadscommissie Onderwijs en Welzijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over de multifunctionele accommodatie in De Wijert. Tegenvallende resultaten van de aanbesteding van de MFA De Wijert heeft geleid tot het stopzetten van de nieuwbouw MFA begin dit jaar. De raadsleden bespreken de stand van zaken.

Andere onderwerpen van deze commissie zijn de stand van zaken over de inrichting van stichting WIJ Groningen per 1 januari, de Groningse bed-, bad- en broodvoorziening in relatie met het regeerakkoord en de stand van zaken rond de zogeheten intensiveringsmiddelen voor het onderwijs.

Live online te volgen

De twee raadscommissies van vandaag zijn openbaar en dus vrij toegankelijkheid. Deze vergaderingen zijn ook live online te volgen via groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen