Opknapbeurt Stadhuis en uitbreiding aantal raadsleden in gemeenteraad

Foto: De Redactie

De gemeenteraad vergadert vandaag onder meer over de opknapbeurt van het stadhuis en uitbreiding van het aantal raadsleden. Ook staan een aantal 1-minuutinterventies op de agenda onder andere over het Uitvoeringsprogramma van Bestemming Binnenstad, waarvoor het college in totaal 42.000 euro extra nodig heeft.

Opties Stadhuis

Het stadhuis moet worden opgeknapt, vanwege onderhoud, duurzaamheid en de uitbreiding van het aantal raadsleden van 39 naar 45. Hiervoor zijn twee opties: ‘Blijft de raadzaal op de begane grond? Of verhuizen de vergaderingen van de raad naar de derde verdieping, helemaal boven in het stadhuis?’

Blijven zitten betekent volgens het college van B&W dat er aan veel eisen van de raad niet wordt voldaan. Dat is wel zo als de vergaderingen van de grotere gemeenteraad boven in het stadhuis zijn.

Schoenlepel

Bij niet verhuizen naar de derde verdieping wordt het lastig om alle straks 45 raadsleden een plek te geven. De architect over optie A: “Het past, maar alleen met behulp van een schoenlepel.” Optie A kost ruim 14 miljoen euro, optie B ruim 15,5 miljoen. Bij beide opties is dat inclusief onder meer onderhoudskosten en duurzaamheidsmaatregelen.

Het college vraagt de raad woensdag te kiezen voor één van beide opties en om 975.000 euro om de verbouwing voor te bereiden.

Verder komen drie zogeheten 1-minuutinterventies aan de orde. Dat zijn onderwerpen waarover eerder in de raadscommissies al uitgebreid is gedebatteerd, maar waarover één of meer politieke partijen nog kort iets willen zeggen.

Begraafplaatsen

De eerste ‘1-minuut’ gaat over de plannen voor het gebied aan de zuidkant van het Hoofdstation. Het college wil daar een autoluwe wijk.

Verder komt de zogeheten ‘Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Groningen 2018’ aan de orde. B&W willen onder meer voor het dekken van de kosten van het ruimen van graven de tarieven voor begraven verhogen.

Uitvoeringsprogramma van Bestemming Binnenstad

De laatste 1-minuutinterventie gaat over het Uitvoeringsprogramma van Bestemming Binnenstad. In deze geactualiseerde plannen van de binnenstadsvisie staan de voortgang en planning van meer dan 50 projecten voor de binnenstad. Dan gaat het bijvoorbeeld over het verleggen van busroutes en herinrichting van straten.

Het college zegt in totaal 42 miljoen euro extra nodig te hebben om alle ambities uit de binnenstadsvisie te kunnen realiseren.

Tijdens deze raadsvergaring wordt Krista Boogaard tijdelijk als raadslid voor de PvdA benoemd. Zij vervangt fractievoorzitter Carine Bloemhoff die met zwangerschapsverlof is. Sebastiaan Ruddijs is tijdelijk fractievoorzitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen