Gemeenterekening 2016 vandaag in gemeenteraad Groningen

Foto: De Redactie

Woensdag 5 juli is de Rekeningdag van de Groningse gemeenteraad. Vijf raadscommissies vergaderen deze dag over de Gemeenterekening 2016.

Het college van burgemeester en wethouders legt over de Gemeenterekening 2016, ook wel de Jaarrekening genoemd verantwoording af over het bestuur van de gemeente Groningen in het afgelopen kalenderjaar. Het gaat over het beleid: is er in 2016 gebeurd wat in de Gemeentebegroting staat die de gemeenteraad heeft vastgesteld? En het gaat over geld: is binnengekomen en uitgegeven wat bij de Begroting was bedacht?

WIJ-teams

“We zagen in belangrijke mate kans voorgenomen plannen en beleid uit te voeren met overwegend goed resultaat”, aldus het college van B&W over de Jaarrekening. Het is bijvoorbeeld trots op de 11 WIJ-teams die in de loop van vorig jaar actief zijn geworden in de stad.

De gemeente boekte uiteindelijk een positief resultaat van 1,3 miljoen euro op de jaarrekening.

Accountant

De nieuwe accountant is van plan bij deze Gemeenterekening een afkeurende verklaring af te geven. Volgens de accountant is er geen geld verdwenen, maar is de technische verwerking in de jaarrekening niet volgens de regelgeving gebeurd. Volgens het college is de financiële beheersing op orde.

“Ook hebben we een gezonde, financiële huishouding.” Veel zaken die de accountant constateerde zijn inmiddels opgelost of worden dit jaar opgelost, aldus het college. Het beschouwt deze afkeurende verklaring van de accountant als een eenmalig voorval dat volgend jaar niet meer aan de orde is.

Live

De vijf raadscommissievergaderingen zijn in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt. Ze zijn openbaar en ook live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.raadsinformatie.nl.

Doorklikbare website

De Jaarrekening is ook te vinden op groningen.jaarverslag-2016.nl.

Controlerende taak

De Gemeenterekening 2016 komt op woensdag 12 juli nog eens aan de orde, maar dan tijdens een aparte raadsvergadering vanaf 16.30 uur. Die gaat helemaal over de Gemeenterekening. De politieke partijen kunnen dan in de raad ook moties indienen waarover de gemeenteraad dan gaat stemmen. Aan het eind van deze ‘Rekeningraad’ is het de bedoeling dat de raad de Gemeenterekening vaststelt. Hiermee geeft de raad invulling aan zijn controlerende taak van het gemeentelijke beleid en de resultaten.

Schema ‘Rekeningdag’ Gemeenterekening 2016

  • 10.00 – 12.00 uur: commissie Werk en Inkomen
  • 13.00 – 15.00 uur: commissie Onderwijs en Welzijn
  • 15.00 – 17.00 uur: commissie Beheer en Verkeer
  • 17.00 – 19.00 uur: commissie Ruimte en Wonen
  • 20.00 – 22.30 uur: commissie Financiën en Veiligheid
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen