Buste Carl von Rabenhaupt naar Waagplein

Foto: CC BY-SA 2.5/Wikipedia Commons/ Sander de Jong

De buste van Carl von Rabenhaupt wordt vandaag, donderdag 15 juni verplaatst van de noordzijde van het stadhuis naar de zuidzijde van het Goudkantoor op het Waagplein.

Burgemeester en wethouders van Groningen komen hiermee tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) om Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken. Dit is de richting waar de vijand in 1672 vandaan kwam.

Onder leiding van Von Rabenhaupt hield Groningen in 1672 stand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dit wordt elk jaar gevierd op 28 augustus, Groningens Ontzet.

Onthulling

Burgemeester Peter den Oudsten onthult om 14.00 uur het kunstwerk op zijn nieuwe plek. Dat gebeurt in het bijzijn van de schutters van de vereniging MARS en leerlingen van het GSV-koor.

Met de buste, gemaakt door kunstenaar Willem Valk, wordt Carl von Rabenhaupt, de bevrijder van de stad en provincie Groningen in 1672, geëerd.

De mogelijkheid de buste te verplaatsen is al vaker bestudeerd. Dat bleek toen om meerdere redenen niet mogelijk. Nu is in nauwe samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en de KVvV een goed alternatief gevonden.

Lees ook: Buste Von Rabenhaupt gaat verhuizen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden