Prostitutiebeleid, WIJ Groningen en inrichtingskosten Groninger Forum in commissies

Foto: Jan Buurma

Prostitutiebeleid, WIJ Groningen en inrichtingskosten Groninger Forum zijn drie onderwerpen die onder andere op de agenda van drie raadscommissies vandaag, woensdag 24 mei staan.

In de commissie Financiën en Veiligheid staat verlenging cameratoezicht tussen de Werkmanbrug en de Vismarkt, het nieuwe prostitutiebeleid op de agenda.

Cameratoezicht

Het gaat om verlenging van het cameratoezicht tot 1 januari 2018. De camera’s in het gebied tussen de Vismarkt en de Oude Kijk zijn niet meer nodig, maar tussen de Vismarkt en de Werkman is er nog steeds overlast. De camera’s daar en andere maatregelen dragen bij aan het beperkt houden van de overlast, volgens het college van B&W .

Prostitutiebeleid

Ook de ervaringen met het nieuwe prostitutiebeleid dat vorig jaar is vastgesteld worden besproken. Door capaciteitsgebrek heeft de gemeente daar minder tijd aan kunnen besteden. Voor Nieuwstad verloopt de nieuwe verplichte intake voor alle prostituees naar wens, maar bij de tippelzone is het lastiger, aldus B&W.

Gesproken wordt over onder meer de controle op de exploitanten, de maximale werktijden en op de minimum leeftijd.

Als laatste punt op de agenda staan de jaarstukken van de Veiligheidsregio, die nu drie jaar bestaat.

De Oosterpoort

In de raadscommissie Onderwijs en Welzijn gaat het over de zogeheten quick scan naar de mogelijke voor- en nadelen van verzelfstandiging van De Oosterpoort en Stadsschouwburg. Dat zijn onderdelen van de gemeente. Het advies is een volledige interne verzelfstandiging te kiezen. Het college onderschrijft de conclusies van het onderzoek en richt zich op het nader uitwerken van deze interne verzelfstandiging. Dit traject zal zo’n 2 jaar in beslag nemen.

Verder bespreekt de commissie de stand van zaken rond WIJ Groningen en de oprichting van Stichting WIJ Groningen. WIJ Groningen is er voor allerlei vormen van hulp en ondersteuning van Stadjers.

VN-verdrag

Als laatste komt in deze commissie een inventarisatie aan de orde rond het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking. Het onderzoek beantwoordt de vraag in hoeverre de gemeente op de goede weg is met het zogeheten inclusief beleid. Dan wordt er rekening gehouden met gehandicapten.

Verder gaat het over de toegankelijkheid van de binnenstad voor gehandicapten, naar aanleiding van een initiatiefvoorstel vanuit de raad over toegankelijkheid.

Groninger Forum

In de raadscommissie Ruimte en Wonen gaat het over het Groninger Forum. Het college vraagt voor de inrichtingskosten een aanvullend krediet van ruim 11 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de bouw- en grondexploitatie Grote Markt oostzijde/Groninger Forum, en dit te dekken uit een eenmalige bijdrage en de huurinkomsten van de stichting Groninger Forum. Ook gaat het over de voortgang van het Groninger Forum op weg naar de opening in 2019.

The Next City

Verder gaat het over de grondexploitaties. Hoewel de accountant pas een oordeel geeft over de daadwerkelijke uitkomsten bij de jaarrekening heeft het college er vertrouwen in dat de grondexploitaties een betrouwbaar beeld laten zien van de financiële stand en de terugverdiencapaciteit van de projecten.

Tot slot komt The Next City aan de orde, het proces om te komen tot een nieuwe omgevingsvisie voor stad en regio in 2030. Om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van de Omgevingswet voor de gemeente Groningen heeft het college een impactanalyse laten uitvoeren. Deze analyse is afgerond en nu komt er een plan van aanpak. De planning is dat de omgevingsvisie voor de zomer van 2018 klaar is.

Al deze drie vergaderingen in de oude raadzaal van het stadhuis op de Grote Markt zijn openbaar en vrij toegankelijk. Via groningen.raadsinformatie.nl zijn deze vergaderingen ook live te volgen en achteraf terug te zien via Uitzending Gemist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen