Definitieve opkomst Tweede Kamerverkiezing 2017 in Groningen

In de stad Groningen was de definitieve opkomst bij de Tweede Kamerverkiezing 82,8 procent na de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezing in 2012 kwam de uiteindelijke opkomst in de gemeente Groningen uit op 77%.

De opkomst werd deze keer geregistreerd door een StembureauApp waaraan in Groningen als pilot mee gewerkt werd. Deze applicatie ondersteunde het administratieve proces en registreerde de opkomst gedurende de dag. Andere gemeente waar de pilot gehouden werd, zijn Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Utrecht.

Er waren dit keer 157.993 stemgerechtigden in de gemeente Groningen.

Voorlopige uitslag exitpoll

Volgens de exitpoll van Ipsos is de VVD als grootste partij geeindigd met 31 zetels, ondanks een verlies van 10 zetels. De partijen PVV, CDA en D66 volgen voorlopig met 19 zetels. GroenLinks volgt met 15 zetels. De SP zakt 1 zetel en staat voorlopig op 14 zetels. De PvdA lijdt een groot verlies met 19 zetels eindigend op 9 zetels. De Christen Unie wint 1 zetel en komt op 6 zetels.

De Partij voor de Dieren gaat van twee naar vijf. Winst is er ook voor 50PLUS, een verdubbeling van twee naar vier. De SGP blijft op drie zetels. Nieuwkomer DENK verovert drie zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op twee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen