Gemeente Groningen en SBB ondertekenen samenwerkingsovereenkomst Boris

Ondertekening Boris-convenant.
Ondertekening Boris-convenant.
Foto: © Henk Tammens

De samenwerkingsovereenkomst ‘Boris’ werd donderdag ondertekend door de gemeente Groningen en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Boris

‘Boris’ is een succesvolle aanpak van SBB waarbij jongeren in leerbedrijven de taken leren uit een mbo-opleiding die de leerling en een bedrijf samen zijn overeengekomen.

Jongeren met een beperking kunnen vaak geen mbo-diploma halen, maar met de ‘Boris’-aanpak werkend leren en praktijkervaring opdoen. Zij ontvangen een praktijkverklaring als bewijs van hun ervaring en vaardigheden.

Deze praktijkverklaring maakt jongeren aantrekkelijker voor werkgevers uit Groningen. De brancheorganisaties erkennen de praktijkverklaringen.

Wethouder Arbeidsmarktbeleid en Jeugdwerkloosheid Roeland van der Schaaf ondertekende de verklaring namens de gemeente.

“Deze aanpak geeft jongeren de mogelijkheid zich op sociaal en economisch gebied te ontwikkelen. Hierdoor brengt Boris jongeren dichter bij een reguliere baan of dagbesteding. Het maakt ze tot aantrekkelijke werknemers die meer kans hebben op een langdurig arbeidscontract of passende dagbesteding”, aldus de wethouder.

Route naar Arbeid en dagbesteding

Jongeren in het pro en vso krijgen in het derde jaar het profiel arbeid of dagbesteding toegewezen. Bij het profiel arbeid maken de school, de gemeente en het UWV afspraken over de schoolbegeleiding en het traject naar werk.

Voor het profiel dagbesteding gelden afspraken voor de begeleiding naar arbeidsmatige dagbesteding zoals een beschut bedrijf. ‘Boris’ vormt een goede aanvulling op deze Routeaanpak van Groningen.

Maatwerkopleidingen

Consulenten van de gemeente werken samen met erkende leerbedrijven om goede maatwerkopleidingen te ontwikkelen. De gemeente Groningen stimuleert de pro- en vso-scholen om te werken met ‘Boris’ en promoot de uitgifte van praktijkverklaringen. SBB stelt hiervoor het praktijkloket en de werkverkenner beschikbaar.

Op deze wijze ontstaat een sluitende aanpak met maatwerkopleidingen en praktijkverklaringen op basis van werkend leren, goede begeleiding en een eenduidige benadering van werkgevers.

Beide partijen gaan het pilotproject ‘Boris’ de komende drie jaar uitvoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen