Koninklijke onderscheiding voor judodocent Wubbo Zuidland

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Robert Prummel

Judoleraar de heer W. Zuidland heeft woensdag 14 december 2016 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen van burgemeester Peter den Oudsten.

De heer Zuidland is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van de heer Zuidland als docent judo en jiujitsu.

Examinator

De 85-jarige Zuidland is sinds 1946 nauw betrokken bij de judosport, eerst bij de voormalige Nederlandse Amateur Judo Association (NAJA), nu bij de Judo Bond Nederland (NJJB). Ook was hij medeoprichter van diverse judoclubs in Groningen.

Hoogst gegradueerde judoka

In de afgelopen 70 jaar hebben vele generaties judoles gehad van de heer Zuidland. Zuidland, medeoprichter van meerdere judoclubs en si met zijn 7e dan de hoogst gegradueerde judoka van Noord-Nederland. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog altijd zeer actief en geeft hij minimaal 3 keer per week les.

De heer Zuidland heeft in diverse functies altijd de continuïteit en kwaliteit van het judo in zijn district centraal gesteld en uitgedragen. Hij was ruim 35 jaar examinator en ondersteuner bij technieken van de Judo Bond Nederland (district Noord). Daarnaast heeft hij meegewerkt aan de reglementering van exameneisen en deze als examinator goed bewaakt.

Grondlegger Kata-training

Wubbo Zuidland kan worden gezien als de grondlegger van de kata (technische
stijlvorm in judo) training in het district Noord, aanvankelijk bestemd voor judoleraren. De heer Zuidland was van 1980 tot 2013 de hoofddocent van deze trainingen.

Sinds 35 jaar is hij betrokken bij de opleiding jeugd judoleider van de Judo Bond en is docent 1e tot en met de 5e bij de Judo Heren. Daarnaast zet hij zich sinds 15 jaar in als vrijwillig docent judo voor mensen met een beperking.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden