Twee huizen van het gas af in Paddepoel

Foto: © Henk Tammens

In de wijk Paddepoel zijn opnieuw twee huizen van het gas af. Afgelopen maandag reed wethouder energietransitie Philip Broeksma samen met bewoners een CV-ketel uit een van de woningen. Dit markeerde het heuglijke feit dat twee MAKING CITY demohuizen in één straat gasloos zijn, meldt de gemeente.

Inmiddels telt de wijk Paddepoel vier gezinswoningen uit verschillende bouwjaren die met innovatieve maatregelen energieneutraal zijn gemaakt. De beide huizen staan schuin tegenover elkaar in de Grote Beerstraat. Het team van MAKING-CITY organiseerde afgelopen maandag een feestje met bewoners, wethouder en wijkgenoten. Omwonenden konden een rondleiding krijgen in de beide woningen en zichzelf direct aanmelden voor een energie bespaaradvies in hun eigen woning. De komende jaren van het project staan in het teken van het delen van de opgedane ervaringen en de evaluatie van gemeten data.

Bewoners demohuizen: Niet afwachten maar zelf de stap zetten

Voor Erwin en Yvonne, bewoners van de gezinswoning uit 2008, was de stap naar een gasloze woning relatief klein. Hun huis had al zonnepanelen, een zonneboiler en vloerverwarming. De plaatsing van een all-electric ventilatiewarmtepomp maakte de verduurzaming compleet. Dit onder het motto: “Niet afwachten maar zelf de stap zetten”, aldus Erwin en Yvonne.

Het huis van Jannes en Lisetthe, een voormalige huurwoning uit 1966, werd goed geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp en pvt-panelen die zowel stroom als warmte opwekken. Het huis stond wekenlang op de kop, een uitdaging voor het gezin met vier jonge kinderen. Bewoner Jannes “Fijn om te laten zien dat ook dit soort oudere huizen mee kunnen doen aan de energietransitie.”

“Ik ben blij met deze bewoners, die hun huizen verduurzamen en inzetten voor onderzoek voor Making City. En mede door dit project is Groningen afgelopen maand geselecteerd als een van de 100 klimaat neutrale steden. Dat betekent dat Groningen extra kansen en geld gaat krijgen om versneld energieneutraal te worden”, aldus Philip Broeksma, wethouder van energietransitie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen