De Nieuwe Poort gaat ongeveer 268 miljoen euro kosten

Foto: Gemeente Groningen

Het nieuwe muziekcentrum “De Nieuwe Poort” gaat ongeveer 268 miljoen euro kosten. Dat staat beschreven in een blauwdruk die het college van B&W in opdracht van de raad heeft opgesteld.

De Nieuwe Poort, de voorlopige naam van het nieuwe muziekcentrum krijgt een popzaal met 3.200 staplekken voor grote artiesten en een zaal met akoestiek voor klassieke muziek en kleinere zalen voor bijvoorbeeld feesten en zakelijke evenementen en de nieuwste digitale mogelijkheden. Daarnaast wordt het een leer- en innovatiecentrum voor MBO en HBO en RUG. Cultuurwethouder Benjamins. ‘Het wordt een uitnodigende plek waar je graag binnenloopt, rond de klok wat te beleven valt en waar Groningers en bezoekers uit alle windstreken zich thuis voelen’.

In 2017 werd duidelijk dat muziekcentrum De Oosterpoort niet meer voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Sindsdien onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor een opvolger. Vorig jaar wees de raad het Spoorkwartier (stationsgebied zuid) aan als meest geschikte vestigingsplaats.

De kaders waaraan het nieuwe Muziekcentrum moet voldoen zijn aan de raad aangeboden middels de blauwdruk. Er staat in wat er nodig is om van het nieuwe muziekcentrum voor Groningen “the place to be” te maken. Naast inhoudelijke – en technische eisen gaat het om een goede aansluiting en wisselwerking met het gebied dat ook nog volop in ontwikkeling is. ‘Waar je straks ook loopt of fietst, zegt wethouder Benjamins, ‘het moet voelen als een mooi, groen en natuurlijk geheel waar altijd iets is te doen en dat uitnodigt tot een langer verblijf’.

Het gebouw vraagt een investering van voorlopig 268 miljoen euro. De kosten stegen ten opzichte van een eerdere raming in 2020 door de enorme kostenstijging in de bouwsector. Ook zorgen de aanpassingen van het gebouw aan de eisen van het Spoorkwartier en het volledig duurzaam maken van het pand voor extra kosten.

Het komende jaar wordt verder gewerkt aan De Nieuwe Poort en Het Spoorkwartier. Gekeken wordt onder meer naar medefinanciers, zoals de Europese Unie. Ook wordt onderzocht welke voorzieningen het gebied in samenhang met het muziekcentrum nog aantrekkelijker kunnen maken. Vervolgens wordt een programma uitgewerkt om zoveel mogelijk belanghebbenden, waaronder buurtbewoners en alle Groningers bij de verdere ontwikkeling te betrekken.

De bedoeling is dat de raad begin 2023, mede op basis van een definitieve kadernota, een besluit over een nieuw muziekcentrum neemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen