Groningen onderzoekt eigen rol in slavernijverleden

Foto: Publiek Domein

Het college van burgemeester en wethouders wil 50 duizend euro beschikbaar stellen om onderzoek te laten doen naar de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Groninger Museum.

De gemeenteraad nam eind juni een motie aan waarin om een dergelijk onderzoek werd gevraagd. De nadruk in het onderzoek ligt op de betrokkenheid van Groningen ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), tussen 1602 en 1800. Over die rol is niet veel bekend, in tegenstelling tot de periode van de West-Indische Compagnie, in de peride van 1621 tot 1792. Groningen had destijds een eigen afdeling van de WIC, met een scheepswerf aan de Noorderhaven. Het Groninger Archief beschikt over veel documenten uit die tijd.

‘Ook Groningen heeft een link met het slavernijverleden”, aldus wethouder Glimina Chakor (Integratie & emancipatie). “Een geschiedenis die we niet meer terug kunnen draaien, maar die we moeten blijven vertellen en vooral niet moeten verstoppen.”

Het onderzoek naar de rol ten tijde van de VOC wordt grotendeels uitgevoerd in het Nationaal Archief en het Zeeuws Archief. Daar ligt veel documentatie over de Nederlandse handelsonderneming. De onderzoekers hebben naar verwachting anderhalf jaar nodig.

Op basis van de uitkomsten bepaalt het gemeentebestuur of excuses voor de rol in het slavernijverleden op z’n plaats zijn. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen