Erepenning gemeente Groningen voor voormalig stadsbouwmeester Niek Verdonk

Foto: Jan Buurma

Voormalig stadsbouwmeester Niek Verdonk ontving zondagmiddag de Erepenning van de gemeente Groningen uit handen van burgemeester Koen Schuiling. De uitreiking vond plaats aan het Gedempte Zuiderdiep.

Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de lange carrière van Niek Verdonk en zijn betrokken en bevlogen bijdrage aan de ruimtelijke ontwikkeling van Groningen.

In de jaren zeventig begon Verdonk op kleinschalig niveau aan lokale buurt- en wijkvernieuwing in Groningen. Hij volgde volgens de gemeente de nationale en internationale ontwikkelingen op de voet. Met zijn gedrevenheid zorgde hij ervoor dat Groningen zich verschillende keren op het wereldtoneel van de architectuur en stadsontwikkeling in de kijker heeft gespeeld met manifestaties als de Stadsmarkeringen en What a Wonderful World.

“In zijn rol als stadsbouwmeester stimuleerde hij de manifestaties als een structurele methode van ontwerpend onderzoek, waarbij altijd ruimte moest zijn voor de inbreng van bureaus uit de stad, voor aanstormend talent uit de rest van Nederland, evenals voor belangwekkende bureaus uit het buitenland”, aldus de gemeente.

Oostzijde Grote Markt

De transformatie van de oostzijde van de Grote Markt duurt al ruim 20 jaar en heeft op het bord gelegen van zes wethouders en vijf burgemeesters. Ook zijn er maar weinig ambtenaren die aan het gehele traject hebben meegewerkt, maar Niek Verdonk was en is de stabiele factor. Zelf zegt hij over zijn rol dat “hij slechts voortbouwt op de fundamenten van zijn voorgangers”. Maar zelfs na zijn pensioen kan niemand hem ervan weerhouden om te blijven bijdragen aan zijn vak en aan de stad waaraan hij zijn hart verpandde.

Europapark

De ontwikkeling van het Europapark laat zien hoe een stedelijk programma strategisch is ingezet om stadsdelen nieuw leven in te blazen. Het stadion is een belangrijke aanjager, maar de locatie was aanvankelijk niet de meest gunstige. Maar op een hoger, stedenbouwkundig schaalniveau waren de argumenten om het stadion daar te realiseren zwaarwegend, omdat de ontwikkeling van het voormalige energieterrein daarmee in een stroomversnelling kwam en het sportgebouw een impuls gaf aan de verrijking van het programma. Het vergt veel lef en inhoudelijk doorzettingsvermogen om een dergelijke route vol te houden.

Wall House

De uitreiking van de Erepenning zou plaatsvinden in het Wall House, ontworpen door John Hedjuk. Mede dankzij Niek Verdonk het enige Wall House dat uit de reeks Wall House-ontwerpen daadwerkelijk is gebouwd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen