Tijdelijke noodopvang asielzoekers in voormalige XL-teststraat bij Meerstad en slaapboot

Foto: De Redactie

Op korte termijn realiseren het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen twee tijdelijke noodopvangvoorzieningen voor asielzoekers. Eén van de locaties is de onlangs gesloten XL-teststraat bij Driebond ter hoogte van P&R Meerstad, maakte de gemeente donderdag bekend.

In de XL-teststraat is ruimte voor de opvang van ongeveer 200 asielzoekers. De locatie langs de Oostelijke ringweg moet eerst ingericht worden. De voormalige teststraat is enkele maanden beschikbaar.

In het Oude Winschoterdiep, in de buurt van de Antwerpenbrug, komt een slaapboot te liggen met ruimte voor ongeveer 175 mensen. Wanneer de eerste mensen hier opgevangen kunnen worden is nog niet helemaal duidelijk. De aanlegplaats moet nog in gereedheid gebracht worden. De slaapboot is waarschijnlijk tot eind maart 2022 beschikbaar.

Het COA kampt momenteel met een groot opvangtekort van asielzoekers door meer asielaanvragen en de komst van Afghaanse evacués. Dit legt momenteel een grote druk op COA om op korte termijn aanvullende opvanglocaties te realiseren. Regiomanager Corina Deekens van het COA is de gemeente zeer erkentelijk: ”De nood om opvangplekken te realiseren is enorm hoog en dat de gemeente ja tegen het verzoek heeft gezegd, zorgt ervoor dat wij mensen in ieder geval tijdelijk een plek kunnen geven. Het geeft ons ook even lucht.”

“De situatie in de regio is niet langer houdbaar, aldus wethouder Isabelle Diks (GroenLinks). De gemeente Groningen biedt deze mensen op dringend verzoek van het COA graag snel tijdelijke opvang.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden