Woningbouwproject ‘Engelse Park’ in Helpman nadert voltooiing

Foto: © Henk Tammens

Het woningbouwproject ‘Engelse Park’ in de wijk Helpman nadert zijn voltooiing. Maandag kregen nieuwe bewoners de sleutel op symbolische wijze overhandigd door wethouder Roeland van der Schaaf.

Het Engelse Park ligt direct ten zuidoosten van het Sterrebos in het zuidelijk stadsdeel van Groningen. Het project bestaat uit 95 woningen verdeeld over drie bouwfasen. De woningen van de eerste fase werden eind 2020 opgeleverd en nu is de tweede fase klaar.

Sleuteloverdracht. © Henk Tammens.

“Er worden momenteel op heel veel plekken woningen gebouwd in Groningen”, aldus wethouder Van der Schaaf. “De stad heeft ze hard nodig. De huizen in het Engelse Park dragen daar op hun eigen wijze aan bij. Het is een even geslaagde als duurzame samenwerking die als project midden in de stad navolging verdient.”

Het Engelse Park heeft volgens de gemeente een gunstige ligging in de stad en is bovendien duurzaam. De woningen zijn energieneutraal gebouwd en beschikbaar in verschillende typen. Daarnaast krijgt het plan de beschikking over elektrische deelauto’s en natuurlijke (speel)voorzieningen zoals vlonderpaden en wadi’s.

Op deze locatie stonden recent nog twee van de vier hoge Rijkskantoor-torens die enkele jaren geleden zijn gesloopt. Drie eeuwen geleden – kort na het beleg van Bommen Berend in 1672 – was het de plek waar de vestingstad Groningen de Helperlinie liet aanleggen. Veel later, in de Eerste Wereldoorlog, was het de plek waar jarenlang Engelse soldaten werden geïnterneerd. De straatnaam Engelse Kamp herinnert daar nog aan.

In de loop van 2021 wordt de derde en laatste fase van het Engelse Park, een gezamenlijk project van VolkerWessels Vastgoed, Ballast Nedam, Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf en Friso Bouw, opgeleverd. De gemeente zal het gebied aansluitend woonrijp maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen