Conceptvisie mobiliteit: 30-km binnenstad en nieuwe kansen voor tram

Foto: Google Maps

De maximum snelheid voor autoverkeer wordt teruggebracht naar dertig kilometer per uur op bijna elke weg binnen de bebouwde kom en vijftig kilometer per uur wordt de uitzondering. De Diepenring wordt ook een 30 kilometer per uur weg. Daardoor is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Dat blijkt uit de conceptvisie voor mobiliteit, getiteld ‘Groningen goed op weg’, dat vrijdag werd gepresenteerd door de gemeente. Groningen maakt tussen nu en 2040 ruim baan voor fietsers en voetgangers.

Ook worden verkeersstromen gemengd en het aantal geparkeerde auto’s op straat verminderd. Iedere wijk krijgt een eigen aansluiting van en naar de ringweg zodat autoverkeer zoveel mogelijk via de ringwegen en de hoofdwegen kan rijden.

De gemeente Groningen ziet daarnaast opnieuw kans van slagen voor een tramverbinding tussen de Zernike Campus en het treinstation Europapark. Dat staat in de conceptvisie ‘Groningen goed op weg’, dat het beeld van verkeer en vervoer in de stad in 2040 omschrijft. Ook een verbinding richting Kardinge wordt als mogelijkheid gezien. Er wordt ruimte gelaten in de plannen over het al dan niet realiseren van een tramverbinding.

Daarnaast wil de gemeente doorgroeien naar een totaal van zeven treinstations, waarbij een station op het oude Suikerunieterrein (aan de lijn Groningen – Leeuwarden) het eerste nieuwe station zou moeten zijn. Andere nieuwe stations moeten in Hoogkerk en bij Kostverloren komen. Het Noorderstation moet een aantrekkelijker station worden dan nu het geval is.

Het reguliere openbaar vervoer wil het gemeentebestuur niet meer perse diep tot in de wijken en dorpen laten rijden. In plaats daarvan ziet men heil in het aanleggen van wijk- of dorpshubs, waar verschillende vormen van vervoer op elkaar aansluiten. De routes worden gestrekt en het aantal stops onderweg wordt verminderd. De gemeente wil meer inzetten op deelauto’s en elektrische scooters en fietsen.

De inspraakprocedure voor de conceptvisie is geopend tot en met 7 juli. Naar verwachting wordt in oktober 2021 de definitieve visie voorgelegd aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen