Rekenkamer: ‘Raad moet zich meer richten op WMO-doelen’

Foto: CC BY 2.0/Creative Commons/Flickr/ Aqua Mechanical

De gemeenteraad moet zich meer richten op wat er wordt bereikt, binnen de WMO-taken die de raad heeft. Dat meldde de gemeente Groningen maandagmiddag.

De Rekenkamercommissie van de oude gemeente Groningen en de Rekenkamer van de oude gemeente Haren deden hier in 2018 respectievelijk 2016 onderzoek naar. De Rekenkamer van de gemeente Groningen ging in een zogenaamd navolgingsonderzoek na in welke mate eerder door de raad overgenomen aanbevelingen over het sturen op de WMO-taken zijn opgepakt.

De Rekenkamer concludeert dat het college van B&W de informatie aan de raad meer meer moet richten op de vraag of gestelde doelen worden bereikt. De raad zelf dient zich actiever op te stellen bij het vragen om relevante informatie en zou zich meer moeten richten op wat er concreet wordt bereikt en minder op hoe dat gebeurt.

Verder kan het college van B&W beter inzicht geven in de WMO-cijfers en in ontwikkelingen de raad helpen bij het sturen op hoofdlijnen.

Verder wijst de Rekenkamer op vergelijkingen met de andere onderdelen van het sociaal domein (jeugdhulp, participatiewet).

Af en toe kijkt de Rekenkamer terug naar eerdere onderzoeken en gaat na wat er van de in die onderzoeken gedane aanbevelingen is terechtgekomen. Dit vindt plaats in de vorm van een beperkt navolgingsonderzoek en resulteert in een Rekenkamerbrief aan de raad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen