25 Basisbaners aan de slag bij gemeente Groningen

Foto: Google Maps

Sinds de start vorig jaar van het experiment Basisbaan van de gemeente Groningen zijn per 1 januari dit jaar 25 mensen werkzaam in een Basisbaan. De eerste resultaten zijn positief, blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Het inkomen en het welzijn van de 25 deelnemers zijn verbeterd. Daarnaast is met de komst van de Basisbaners de leefbaarheid van de wijken in de gemeente verbeterd.

Met de Basisbaan creëert de gemeente extra werkgelegenheid voor inwoners die op een andere manier geen kans maken op een betaalde baan. De eerste resultaten van het experiment zijn positief.

De basisbanen worden ingezet in buurthuizen, bij sportclubs, bij het uitlenen van gereedschappen, het assisteren van fietsstewards en het rondbrengen van maaltijden. Er werd gerekend op 40 basisbanen, eind vorig jaar, maar vanwege de coronacrisis bleef het aantal deelnemers steken op 25.

“Ik ben erg blij met deze uitkomsten”, aldus wethouder Werk en Participatie Carine Bloemhoff. “Mensen die al jaren in de bijstand zaten hebben nu weer een baan”.

De komende periode gaan er meer mensen aan het werk in een Basisbaan. Bij de start van de basisbanen was het streven om in 2020 ongeveer 40 personen aan het werk te hebben. De coronacrisis heeft voor een vertraging gezorgd. De gemeente Groningen wil nu aan het einde van 2021 rond de 40 basisbaners aan het werk hebben.

Uit onderzoek blijkt dat de maatschappelijke baten van de basisbanen naar verwachting hoger zijn dan de kosten ervan. Voor de resterende basisbanen gaat de gemeente nadrukkelijker op zoek naar taken waarvoor private partijen een bijdrage willen leveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen