Politieke Woensdag over gezinsverzorgers en natuurinclusief bouwen

Foto: Jan Buurma

De gemeenteraad vergadert vandaag eerder zodat iedereen voor het ingaan van de avondklok weer thuis is.

Tijdens het Politiek Vragenuur om 15.00 uur worden onder meer vragen gesteld over de handhaving van de avondklok en de mishandeling bij de Kardingebult. Het college beantwoordt tijdens het Vragenuur de vragen.

De meningsvormende vergadering ter voorbereiding op de besluitvormende raadsvergadering later op de dag begint om 15.30 uur. Deze vergadering is deels fysiek (vanuit zaal Topweer in het Provinciehuis) en deels digitaal.

Herinrichting Grote Markt

Het onderwerp vanmiddag, dat als ‘discussiestuk’ op de agenda staat is de herinrichting van de Grote Markt. Dat houdt dat de raad hier nog verder uitgebreid over verder wil debatteren. Woensdagavond besluit de raad over het Program van Eisen voor de herinrichting van de Grote Markt.

Big five

De raad besloot eerder in het kader van de aanpak van de binnenstad al dat de bussen van de Grote Markt verdwijnen. Over hoe de nieuwe Grote Markt eruit gaat zien konden de afgelopen tijd Groningers op verschillende manieren meepraten.

Dat leidde tot een Programma van Eisen met 5 pijlers, de ‘big five’ genoemd: centraal plein, Voetgangersplein, Ontmoetingsplein, Levendig plein en Klimaat-adaptief en duurzaam plein. De raad beslist woensdag over 900.000 euro om het Programma van Eisen verder uit te werken in een concreet inrichtingsplan voor de Grote Markt.

De gemeenteraad stemt tijdens de digitale vergadering vanaf 19.00 uur onder meer over twee initiatiefvoorstellen.

Gezinsverzorgers

Met het initiatiefvoorstel ‘Ontzorgen en stabiliseren’ willen de fracties van 100% Groningen, GroenLinks, SP en PvdA een tweejarige proef met gezinsverzorgers invoeren. De opstellers van dit plan vinden de huidige jeugdhulp versnipperd. “Daardoor hebben kwetsbare gezinnen moeite de juiste zorg te vinden, wat weer tot extra opvoedproblemen en onveiligheid kan leiden.” Zij zien in gezinsverzorgers een oplossing.

Natuurinclusief bouwen

Het tweede initiatievoorstel waarover de raad een besluit neemt gaat over het vergroenen van bouwprojecten. Dat heet ook wel: natuurinclusief bouwen. De opstellers van het voorstel – GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 – willen dat er bij bouw- en ruimtelijke projecten biodiversiteit en ecologische kwaliteit een grote rol gaan spelen. Volgens de bedenkers van het initiatiefvoorstel ‘Natuurinclusief bouwen’  gebeurt wel het een en ander in Groningen, maar te weinig en te langzaam.

Trottoirs

Verder stemt de raad in de geheel digitale raadsvergadering over een aantal ‘moties vreemd’. Die gaan over onderwerpen waarover niet meer wordt gedebatteerd maar waar 1 of meer raadsfracties met een motie nog wat mee willen. Zo is er naar aanleiding van het Meerjarenprogramma Leefbaarheid een motie die om een plan van aanpak vraagt voor beter toegankelijke trottoirs en voetpaden in de Groningse dorpen en wijken.

Live uitgezonden

Het Politiek Vragenuur (15.00 uur), de bijzondere meningsvormende sessie (15.30 uur) en de digitale besluitvormende raadsvergadering (19.00 uur) zijn live te volgen via de website gemeenteraad.groningen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen