Uitstel Internationaal Martini Orgelconcours 2020 naar zomer 2022

Foto: Archief De Redactie

De tweede editie van het Martini Orgelconcours in de stad Groningen is twee jaar uitgesteld, tot de zomer van 2022.

Het International Martini Organ Competition Groningen was gepland van 2 tot en met 8 augustus. Door de crisis rondom het coronavirus is hiertoe besloten, aldus de organisator Stichting Groningen Orgelstad.

De uitstel van twee jaar van het concours komt omdat in 2021 een ander groot orgelevenement op de planning staat in de stad Groningen, namelijk de achtste editie van het Schnitger Festival. Dit meerdaagse muziekfestival trekt altijd veel publiek en vindt plaats van 14 tot en met 17 oktober 2021.

Bij het besluit om het concours twee jaar uit te stellen speelde ook mee dat er in 2021 al twee andere orgelconcoursen worden georganiseerd in Nederland: het Orgelfestival Holland (Alkmaar) en het Internationale Orgelfestival Haarlem.

Plannen

De deelnemers zijn inmiddels geïnformeerd over het besluit. De organisatie gaat zich buigen over nieuwe data. Zeker is in ieder geval dat de International Martini Organ Competition ook in 2022 een prachtige gelegenheid zal bieden aan het publiek om kennis te maken met en te genieten van de historische Groninger orgels.

De plannen liggen al helemaal klaar: het wordt een week tjokvol muzikale events, met topconcerten van de internationale juryleden, masterclasses en orgelexcursies naar het Groninger ommeland.

‘Samenspel’

Bijzonder aan het Martini Orgelconcours is dat de deelnemers niet alleen solo hun talenten demonstreren, maar dat er ook een onderdeel ‘samenspel’ is. In deze ronde laten de organisten horen hoe zij samen met een orkest kunnen musiceren. Bijzonder aan dit concours is dat de deelnemers niet alleen solo het kerkorgel bespelen. Ook is er een onderdeel, waarbij er samen met een orkest wordt gemusiceerd.

Kijk voor meer informatie: groningen-orgelstad.nl​.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden