OPERA2DAY presenteert ‘Mariken van Nieumeghen’ in Stadsschouwburg Groningen

Foto: Deen van Meer/ De Oosterpoort & De Stadsschouwburg

OPERA2DAY presenteert op woensdag 18 november 2015 ‘Mariken in de tuin der lusten’ in de Stadsschouwburg Groningen, een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen.

Precies 500 jaar geleden verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat ‘mirakelspel’. Het verhaal heeft in alle eeuwen niets aan kracht verloren en behoort onomstotelijk tot de canon van de Nederlandse cultuur.

In een nieuwe opera wil OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier vertellen. Daarvoor wordt samengewerkt met de gerenommeerde partners het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Componiste Calliope Tsoupaki schrijft de muziek.

Het meisje ‘dat zeven jaar met de duivel leefde’
In deze opera volgen we de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus.

Naar analogie met het drieluik De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen) komt ze vanuit ‘De besloten hof’ nabij Nijmegen terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’ en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

Calliope Tsoupaki: de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’
Concept en regie zijn van artistiek leider van OPERA2DAY Serge van Veggel, die voor het libretto samenwerkte met dramaturg Karim Ameur (NT). Calliope Tsoupaki werd gevraagd om de partituur voor de opera te schrijven. De New York Times omschreef haar werk eens als ‘dizzyingly beautiful’ en ze werd in TM Magazine zelfs de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’ genoemd.

Mariken: een actrice tussen de zangers
De makers kozen een bijzondere vorm voor deze opera. De hoofdrol van Mariken wordt gespeeld door Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel, als actrice tussen de zangers. We volgen Mariken, een gesproken rol, op haar pad door een wereld die gevuld is met gezongen karakters.

Naast Hannah Hoekstra worden de andere rollen ingevuld door Harry van der Kamp (oom), Jill Feldman (tante), Julian Podger (duivel), Michael Chance (paus) en acteur Joop Keesmaat (verteller).

Betoverende klankwerelden komen samen Muzikaal komen in deze voorstelling bijzondere klankwerelden samen. De instrumentale muziek wordt namelijk uitgevoerd door Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, samen met het in middeleeuwse muziek gespecialiseerde Tetraktys Ensemble.

Daarnaast vertolken zangeressen van Cappella Amsterdam als een soort koor met solistische elementen de zielen van alle Mariken in de wereld. Allen staan onder muzikale leiding van dirigent Hernán Schvartzman, die zich zowel in oude als nieuwe muziek specialiseert.

Woensdag 18 november om 20.15 uur in de Stadschouwburg Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden