Selfies uit de Gouden Eeuw

Zelfportret van Judith Leyster uit 1630.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Kunsthistorica Saskia Goddijn geeft dinsdag 17 november een lezing over de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret getiteld ‘Selfies uit de Gouden Eeuw’ in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Zelfportretten behoren tot de aantrekkelijkste en spannendste portretten die er zijn. In een zelfportret presenteert een kunstenaar zichzelf; hij (of zij) laat zien wat hij belangrijk vindt en hoe hij zijn beroep, status of positie in de wereld voor het voetlicht wil brengen.

Selfie
In deze lezing schets kunsthistorica Saskia Goddijn de geschiedenis van de opkomst van het zelfportret als zelfstandig genre in de Renaissance, staat zij stil bij de diverse functies die een ‘selfie’ in de Gouden Eeuw kon hebben en de artistieke moeilijkheden en mogelijkheden van het zelfportret.

Dat doet zij aan de hand van fascinerende voorbeelden van  de zelfportretten die tijdens de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies van de Gouden Eeuw te zien zijn in het Mauritshuis in Den Haag van 8 oktober 2015 tot 3 januari 2016.

Saskia Goddijn
Saskia Goddijn studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert ze kunstreizen.

Haar specialisatie is de kunst van de Contrareformatie, maar ze spreekt ook graag over andere onderwerpen zoals symboliek, zondige vrouwen en moderne kunst.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

Serie lezingen
Dit is de vierde lezing in een serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk.

Aanvang: 19.30 – 21.30 uur
De entree: € 12,50
Aanmelding via: [email protected]

Locatie:
Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden