Oproep: Noordelijk Scheepvaartmuseum op zoek naar verhalen over schipbreuk, storm en hoop

Foto: Redding Scheveningen,1938, KNRM.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is voor de tentoonstelling Dood & De Zee op zoek naar familieverhalen over de ellende op zee.

Elke zeeman maakt wel eens huizenhoge golven mee of komt ergens vast te zitten. ‘Wat is het risico precies als een schip vastloopt? Hoe groot is de paniek als je in een hevige storm terecht komt? Hoe gruwelijk is een ‘man overboord’?’

Tentoonstelling Dood & De Zee

In de tentoonstelling Dood & De Zee schenkt het Noordelijk Scheepvaartmuseum vanaf 22 november aandacht aan rituelen en gebruiken rond de dood op zee en aan de betekenis hiervan voor de achterblijvers die in onwetendheid tevergeefs hoopten op de terugkeer van hun man, vader of zoon.

In Dood op zee, Rouw & Bijgeloof en Reddingen en Rampen ontdekken bezoekers waarom citroensap ten tijde van de VOC heel wat levens had kunnen redden en wat zeemonsters toch betekenen die op oude zeekaarten te zien zijn.

Groningen kende tot het begin van de 20e eeuw veel scheepvaart en scheepsbouw. De kans op een schipper in uw Groningse familie is volgens het Noordelijk Scheepvaartmuseum daarom groot. Dat het leven op schepen zwaar was bewijzen de vele slachtoffers van schipbreuk en hevige stormen.

Mensen die hun verhaal willen vertellen worden gevraagd contact op te nemen met het Noordelijk Scheepvaartmuseum via [email protected] of 050-312202.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen