Gratis Stadjersnight ‘Waar kom je weg?’

Foto: Google Maps

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum organiseert donderdag 26 september een gratis Stadjersnight in het teken van de tentoonstelling ‘Waar kom je weg? Zes eeuwen migratie naar Groningen’.

De tentoonstellingsmaker vertelt over de indringende persoonlijke verhalen van nieuwe Groningers en geeft uitleg over het samenstellen van de expositie.

De tentoonstelling Waar kom je weg? neemt bezoekers mee door een proeverij van historische en persoonlijke verhalen van de verschillende culturen die in Groningen te vinden zijn.

De reis begint bij historische groeperingen, zoals Saksen en Hugenoten en de sporen die hiervan nu nog te zien zijn in de stad. In de volgende haltes komt een aantal migranten aan het woord. Welke spullen neem je mee als je plotseling moet vluchten? Zou je alle schepen achter je verbranden om je liefde achterna te reizen? En in de hoop voor een betere toekomst; neem je je culturele normen en waarden mee naar je nieuwe thuisland?

‘Waar kom jij zelf eigenlijk weg?’

Mensen die nieuwsgierig zijn naar hun voorouders of overwegen zelf een onderzoek naar hun familie te starten, krijgen tijdens de Stadjersnight antwoord op hun vragen.

Teijo Doornkamp, expert van de Nederlandse Genealogische Vereniging, geeft een demonstratie met zoektips. Zo gaan de bezoekers op zoek naar hun eigen verhaal. Belangrijk is om zoveel mogelijk gegevens mee te nemen van je voorouders: voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats, trouwdatum en namen van de kinderen. Wie weet blijk je af te stammen van een rijke Groningse boer of van een roodharige messentrekker uit Amsterdam.

Programma

Yasmijn Kramer, een veelzijdige singer-songwriter met Indische roots, verzorgt op de avond de muzikale omlijsting. Met haar herkenbare warme stam zingt ze vol overgave reggae-, soul- en indie-muziek in het Engels, Spaans en Nederlands.

Ook geeft stadsarcheoloog en schrijver Gert Kortekaas een presentatie over Acker Stratingh; pionier op het gebied van geologische bodemkaarten en Gronings bodemonderzoek. Zijn kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw.

De Stadjersnight is op 26 september van 19.30 tot 21.30 uur. De tentoonstelling ‘Waar kom je weg – Zes eeuwen migratie naar Groningen’ is nog tot en met 29 september te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen