Weekendtips voor Groningen #22

Foto: Archief De Redactie

Van Schaapscheerdag tot Zomermarkt, de Textieldagen en Stoomdagen en het Frituurfestival, er zijn veel mogelijkheden om er op uit te gaan dit weekend

Schaapscheerdag en wolmarkt in Noorderplantsoen

Zaterdag worden de ruim driehonderd stadsschapen, die in Groningen de taluds en bermen kort houden, tussen 09.30 en 16.00 uur geschoren tijdens de schaapscheerdag in het Noorderplantsoen. Dit gebeurt met een scheermachine op het hondenveld bij de Oranjesingel.

Ook is er een kleine markt met wol- en textielproducten en is er schapenkaas te koop. Daarnaast zijn er workshops vilten en spinnen. Bezoekers kunnen in een ruil voor een gift een vacht meenemen. De opbrengst gaat naar het goede doel: de Nacht van de Vluchteling.

Streekproducten Markt Nienoord in Leek

Zaterdag vindt opnieuw een gezellige streekproductenmarkt plaats op het erf van Boerderij Oosterheerdt in Leek.

Op deze markt zijn etenswaren uit de regio verkrijgbaar. Van ambachtelijk gebakken brood, granen & bakmixen, kruiden, worst, vleeswaren, kaas, jam, chutney, honing, eieren tot groenten, fruit en aardbeien. Ook vaste planten en kruiden, wol en handgebreide producten van alpacawol zijn op de markt te vinden.

De markt is elke eerste zaterdag van de maandag te bezoeken tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Locatie: Boerderij Oosterheerdt aan de Oosterheerdtstraat 7 in Leek.

Zomermarkt Haren

Zaterdag is tussen 10.00 uur en 17.00 uur ‘Zomermarkt Haren’ te bezoeken. Bij zomerse kramen zijn koopjes, snuisterijen, delicatessen, bloemen en planten en ook antiek en brocante te vinden. Bij de kerk is een horecaplein. In de straten en op het Beachveld is zomers vermaak. Kijk hier voor meer informatie.

The Main Event

De Suikerfabriek in Groningen is dit weekend tot en met zondag 2 juni het toneel van The Main Event. Tijdens dit driedaagse evenement op het gebied van LAN, e-sport, gaming en entertainment event zullen 1000 e-sporters en gamers hun wedstrijden spelen in de volgende area’s: Lan Area, VIP Area en een Esporters Pro Area. Op zaterdagavond is er ook een danceparty.

The Main Event is aan de Energieweg 10 in Groningen. Voor meer informatie: themainevent.nl

Textieldagen op Landgoed Verhildersum Leens

Dit weekend vinden de Textieldagen plaats: Wonen en leven met Textiel op landgoed Verhildersum Leens.

Het presenteren van technieken en materialen en kennis maken met oude handwerktechnieken zodat zij niet verdwijnen, maar op een eigentijdse manier terugkomen is het doel van beide dagen.

Er zijn demonstraties, workshops, presentaties en speciale rondleidingen door het museum. Niet alleen modern textiel, maar ook historisch textiel, bijvoorbeeld in de vorm van historische kleding, krijgen de nodige aandacht.

Standhouders zijn aanwezig om verschillende technieken en materiaal te laten zien. Ook kan deelgenomen worden aan diverse workshops, waarvoor u zich van te voren kunt aanmelden.

Technieken als quilten, spinnen en weven, breien, haken en speciale borduurtechnieken komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld blockprinten, macramé, naaldfrivolité, schilderen met garens en kantklossen zijn te zien en vaak ook te doen. Veel van de standhouders demonstreren of geven een workshop. Er kan gekozen worden voor drie workshops, te weten vilten om zeepjes, tassen maken of quilten van een speldenkussen Cathedral window techniek. Opgeven kan via [email protected] . De workshops zijn niet gratis.

Op zaterdagmiddag is er extra aandacht voor mode en historische kostuums. Voor wie benieuwd is naar hoe men vroeger omging met textiel en interieur de borg en het hoeske te bezoeken. In de museumboerderij is dit jaar uit de grote textielcollectie van Verhildersum een keus gemaakt uit 18e eeuwse caraco-jakken en kinderkleding uit de 19e eeuw. Bovendien kunnen bezoekers kennis maken met de kinderen die op het landgoed woonden. Ze vertellen over hun leven op het landgoed in de 19e eeuw.

Kijk voor meer informatie en het programma: www.verhildersum.nl

Stoomdagen Landgoed Nienoord

De Stoomdagen worden georganiseerd op Familiepark Nienoord. Naast dat er oude modelbouwtreinen en stoommachines worden getoond, zijn er ook ook allerlei activiteiten rondom het thema Stoomtijdperk. Ook zijn er verschillende grote model-tractoren en walsen die in en om het Familiepark rijden. Daarnaast vinden er op alle dagen rondleidingen plaats in de expositietent, kunnen bezoekers in Bioscoop Nienoord polygoon journaals bekijken en andere trein documentaires. Elke dag zijn de Stoomdagen te bezoeken tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Kijk voor meer informatie: www.landgoednienoord.nl

Frituurfestival 2019

Van carbonara kroket en snertkroket tot bolognaiseschijf, weten hoe een kaasgehaktbal smaakt? Het kan tijdens de 4e editie van het Frituurfestival zondag, georganiseerd door de Bruine Fruitschaal samen met EM2. ‘Vet als vanouds, maar dikker dan ooit’, het Suikerunieterrein is omgetoverd tot snackparadijs. Voor kinderen zijn er workshops en er is een springkussen. Het festival is te bezoeken van 12.00 uur tot 22.00 uur.

Locatie: EM2 Groningen, Suikerlaan 6 in Groningen. Voor meer informatie: www.em2groningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen