Lezing over Nubië – land van de Zwarte Farao’s

Armband met beeltenis van Hathor, 250-100 v. Chr., Harvard University-Boston.
Armband met beeltenis van Hathor, 250-100 v. Chr., Harvard University-Boston.
Foto: © Museum of Fine Arts, Boston

Historicus Kees Dinkla geeft woensdag 27 februari een lezing over Nubië – land van de Zwarte Farao’s in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel te Groningen. De lezing is naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum te Assen.

Nubië

De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – woonden koningen en farao’s die de macht van de Egyptenaren evenaarden.

In de lezing staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. Toen veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. Absolute topstukken als vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664 v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder die van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka, zullen de revue passeren.

Kees Dinkla

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Entree: € 15,00

Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Locatie

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen