Reizende Explore Festival in Groningen

Germaine Acogny met Somewhere at the beginning.
Foto: De Oosterpoort

Het reizende Explore Festival komt van dinsdag 12 tot en met maandag 25 maart naar Groningen. De Oosterpoort & de Stadsschouwburg bundelt haar krachten met acht andere grote podia en presenteren een ‘state of the art’ van het mondiale theater. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten.

Explore Festival

Explore Festival presenteert in Groningen vier zeer onderscheidende internationale voorstellingen. Hoogtepunt is de 4,5 uur durende theatersensatie Odisseia van het Braziliaanse enfant terrible Leonardo Moreira, waarin op stormachtige wijze het vrouwelijk perspectief in het gelijknamige klassieke heldenverhaal vertolkt wordt.

Verder wordt de vloer schoongeveegd voor de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony, die radicaal met onze westerse perceptie van Afrika’s geschiedenis aan de haal gaat.

Claudia Victoria Poblete Hlaczik

De Argentijnse Claudia Victoria Poblete Hlaczik deelt haar ervaringen met het Argentijnse regime en toont hoe het proces tegen haar ‘ouders’ het begin markeerde van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren genoten.

Gregory Maqoma

Gregory Maqoma uit Zuid-Afrika verrast ons met explosieve dans, maar werpt ook nieuw licht op de wantoestanden die zijn land, sinds het einde van de Apartheid in de greep hebben.

Het gehele Explore Festival wordt begeleid door een contextprogramma, bestaande uit onder meer workshops, diners, inleidingen en nagesprekken.

Longing to belong

Onder het thema “longing to belong” focust Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Explore engageerde uitgesproken makers uit landen ver buiten Europa en toont ons hoe nauw we, ondanks de wereldzeeën die tussen ons liggen, aan elkaar verwant zijn.

Programma

  • Dinsdag 12 maart: La Conquesta del Pol Sud Claudia in De Oosterpoort
  • Vrijdag 15 maart: Germaine Acogny Somewhere at the beginning in De Oosterpoort
  • Zaterdag 16 maart: Compania Hiato Odisseia in de Stadsschouwburg
  • Maandag 25 maart: Via Katlehong Dance Company / Gregory Maqoma Via Kanana in de Stadsschouwburg

Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Reacties

article
778483
Reizende Explore Festival in Groningen
Het reizende Explore Festival komt van dinsdag 12 tot en met maandag 25 maart naar
https://groningen.nieuws.nl/evenementen-in-groningen/778483/reizende-explore-festival-in-groningen/
2019-02-11T16:25:34+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/02/09172647/Germaine_Acogny_I_Mika%C3%83%C2%ABl_Serre_-_Somewhere_At_The_Beginning_onbekend_61.jpg
Evenementen in Groningen