Lezing over Bauhaus en Nederland

Theo van Doesburg, 'Grundbegriffe der neuen gestaltenden Kunst', deel 6 uit de reeks Bauhausbücher.
Theo van Doesburg, 'Grundbegriffe der neuen gestaltenden Kunst', deel 6 uit de reeks Bauhausbücher.
Foto: ontwerp Theo van Doesburg, 1925

Kunsthistorica drs. Carolien ten Bruggencate geeft donderdag 14 februari een Kunst in Zicht-lezing over het Bauhaus en Nederland in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Oprichting Bauhaus honderd jaar geleden

Het is in 2019 precies honderd jaar geleden dat in het roerige Duitsland na de Eerste Wereldoorlog het Bauhaus werd opgericht. Een revolutionair nieuwe kunstopleiding die de vormgeving van de totale leefwereld in het algemeen en die van het woonhuis in het bijzonder voor ogen heeft.

Een geheel ontworpen omgeving – van theelepel tot stad – die past bij een nieuwe samenleving, ontdaan van traditionele vormen en materialen.

Nederlanders aan het Bauhaus

Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, Laszlo Moholy-Nagy en Oscar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps, evenals enkele Nederlanders.

In deze lezing vertelt Carolien ten Bruggencate hoe bijvoorbeeld Theo van Doesburg en J.J.P. Oud bijdroegen aan het specifieke karakter van het Bauhaus. Ook het werk van Bauhaus-studenten en docenten die naar Nederland vertrokken komt aan de orde.

Carolien ten Bruggencate

Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus en gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw.

Kunst In Zicht

De lezing, georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties, duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Entree: € 15,00

Aanmelden: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen