Houtsnijkunstenaar Tico Top geeft laatste Huizinga-lezing

Houtsnijder Tico Top.
Foto: Foto: Omke Oudeman

Houtsnijkunstenaar en beeldhouwer Tico Top geeft zondag 3 februari een interactieve lezing in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. In het kader van de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ organiseerde de Stichting Huizinga Meubel Nederland de afgelopen maanden een bijpassende lezingenserie. Het is de laatste lezing uit de reeks.

Zoon van een antiquair

Tico Top (1946) werd geboren in Kruisweg. De interesse in oude spullen zat er al vroeg in. Zijn ouders hadden een antiekzaak, en de jonge Tico ging vaak met zijn vader mee naar veilingen en boeldagen. Na de ambachtsschool werd Top op zijn zestiende al eigen baas, hij werkte als antiek restaurator. Later kwamen daar het houtsnij- en beeldhouwwerk bij.

Internationaal bekend

Dankzij zijn werk werd Tico Top over de hele wereld bekend. Hij ontwierp en maakte het snijwerk voor orgels in onder andere Noorwegen, Oostenrijk en Italië en hij reisde zelfs naar Tokyo voor een opdracht. Een Youtube-filmpje, waarin te zien is hoe Top het gezicht van zijn kleindochter met de meeste precisie uit een stuk hout snijdt, werd zelfs door een Amerikaanse televisiezender uitgezonden.

Inmiddels werkt Tico Top al meer dan vijftig jaar met eiken, grenen, kersen en palissander. Tussen alle moderne machines maakt Top ook nog steeds gebruik van ambachtswerktuigen zoals gutsen, profielschaven, beitels, burijnen en trekmessen.

Tijdens de laatste Huizinga-lezing Tico Top laat veel foto’s zien, bij elke foto kan hij eindeloos veel verhalen vertellen. Ook laat hij door middel van filmbeelden zien hoe een werkstuk tot stand komt.

De interactieve lezing van Top begint om 13.30 uur. Toegang à € 7,50 (museumkaarthouders betalen € 2,-) is inclusief een kopje koffie/thee en een rondleiding door de tentoonstelling.

Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 30 januari via [email protected].

Reacties

article
771726
Houtsnijkunstenaar Tico Top geeft laatste Huizinga-lezing
Houtsnijkunstenaar en beeldhouwer Tico Top geeft zondag 3 februari een interactieve lezing in het Noordelijk
https://groningen.nieuws.nl/evenementen-in-groningen/771726/houtsnijkunstenaar-tico-top-geeft-laatste-huizinga-lezing/
2019-01-27T09:05:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2019/01/26175313/tico-top-Foto-T-Top-e1548521687429.jpg
Evenementen in Groningen