ESNS 2019 viert Europese successen met blik op de toekomst

Foto: Bart Heemskerk

De drieëndertigste editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag), dat plaatsvond van 16 tot en met 19 januari werd zaterdagnacht succesvol afgesloten in de Oosterpoort met Noorderslag.

Het doel van het Europese muziekplatform is het bevorderen van de beweging van Europese muziek.

Tal van jubilea werden gevierd, Europese talenten geprezen en zowel het festival als de conferentie stonden in het teken van diversiteit en duurzaamheid.

Aan de dagelijkse conferentie met als thuisbasis De Oosterpoort namen 4.135 internationale professionals uit 44 landen deel. Er was gelegenheid tot netwerken en discussie over de laatste ontwikkelingen in de muzieksector.

Eurosonic, het Europese showcase-programma vond plaats in 42 zalen, waar 342 acts zich presenteerden in de Groningse binnenstad. Onder hen waren 21 acts uit de focuslanden Tsjechië en Slowakije.

Noorderslag, traditioneel op de laatste dag van ESNS, toont een staalkaart van de Nederlandse muziek met de nadruk op opkomend talent. Noorderslag presenteert een grote verscheidenheid aan genres: van de authentieke roots en americana op Dutch Roots, de pop van Rondé en Nielson en de soul en r&b van RIMON en Jarreau Vandal, tot de hiphop van Ares en Jacin Trill, indie van Lewsberg en de explosieve punk van Ploegendienst.

European Music Awards Night

Op de openingsavond van ESNS, op woensdag 16 januari, werden tijdens de European Music Awards Night voor de eerste keer de Music Moves Europe Talent Awards uitgereikt: de nieuwe prijs van de Europese Unie voor populaire en hedendaagse muziek. De prijs viert en ondersteunt artiesten die het Europese geluid van vandaag en de toekomst vertegenwoordigen. De Public Choice Awards, verdeeld over zes genres, werden overhandigd aan Bishop Briggs (Pop, gb), Pip Blom (Rock, nl), Stelartronic (Electronic, at), Rosalía (RnB/Urban, es), Reykjavíkurdætur (Hip Hop/Rap, is) en Albin Lee Meldau (Singer- songwriter, se).

Op de Europese prijzenavond werden de International Music Managers Forum (IMMF) Awards uitgereikt. Op de European Festival Awards werden Europese festivals als Wacken Open Air, NorthSide Festival en Rolling Stone Park bekroond en kreeg ESNS’ creatieve directeur Peter Smidt een Lifetime Achievement Award.

Peter Smidt, de oprichter van ESNS, neemt na 33 jaar afscheid van zijn Europese muziekplatform en werd afgelopen donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Pop Media Prijs en Popprijs 2018

De winnaar van de Popprijs van 2018 werd op Noorderslag uitgereikt aan Ronnie Flex. De Pop Media Prijs ging naar FunX-radiomaker Fernando Halman.

Conferentie: terugblikken en vooruit kijken

De conferentie van ESNS boodt een gevarieerd programma met sprekers als Tom Windish (Paradigm), Richard Jones (Key Music Management), Kim Bloem (MOJO), Ben Chapman (BBC) en Duncan Smith (Sony Playstation).

Het vijftigjarig jubileum van Mojo werd gevierd op ESNS; voormalige en huidige bestuursleden gaven op de conferentie een uniek inzicht in de geschiedenis van de industriegigant, en speciale memorabilia werden geveild. In een keynote interview door Eric Corton verhaalde Pinkpop-directeur Jan Smeets over het 50-jarige jubileum van het Nederlandse festival.

ESNS steunde daarnaast dit jaar initiatieven van haar partners. In de binnenstad werden onder de noemer ESNS EXTRA en ESNS ART showcases, feesten en tentoonstellingen georganiseerd die vaak vrij toegankelijk waren voor mensen zonder ESNS-ticket.

Nieuw dit jaar was de ESNS Academy: een programma speciaal ontwikkeld voor studenten om jonge muziekliefhebbers een kijkje in de (Europese) muziekindustrie te bieden. Deelnemers konden voor een gereduceerd tarief het festival te bezoeken.

ESNS Chart

In navolging van het succesvolle European Talent Exchange Programme (ETEP), dat een uitwisseling van Europese artiesten op internationale festivals stimuleert, lanceert ESNS dit jaar de ESNS Chart. Deze lijst monitort de airplay van ESNS-artiesten op radiozenders buiten hun eigen land. Het succes van opkomend Europees talent kan worden gevolgd in de nieuwe Music Moves Europe Talent Chart. Deze top 100-lijst baseert zich op airplay en streaming van de artiesten buiten hun eigen land.

ESNS 2019 in cijfers

ESNS werd door 447 journalisten uit de hele wereld bezocht en trok 42.789 bezoekers dit jaar en 4.135 conferentie bezoekers. Als gevolg van de samenwerking met de European Broadcasting Union, die dit jaar haar twintigjarige samenwerking met ESNS vierde, waren 36 Europese publieke omroepen aanwezig en verslagen door publieke radiostations uit 10 landen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen