Lezing over Utrecht, Carvaggio en Europa

Gerard van Honthorst (1592-1656), De Koppelaarster.
Gerard van Honthorst (1592-1656), De Koppelaarster.
Foto: Utrecht, Centraal Museum

Kunsthistorica drs. Saskia Goddijn geeft op woensdag 16 januari een lezing over de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) in de Remonstrantse kerk in Groningen.

Caravaggio-liefhebber Saskia Goddijn bereidt bezoekers met deze lezing voor op een bezoek aan de expositie ‘Utrecht, Carvaggio en Europa’ in het Centraal Museum in Utrecht.

Caravaggio en het Utrechts Caravaggisme

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd.

Het Centraal Museum in Utrecht toont van december 2018 tot en met maart 2019 een tentoonstelling die – letterlijk en figuurlijk – nieuw licht moet werpen op de Utrechtse navolging van barokkunstenaar Caravaggio: het zogenaamde Utrechts Caravaggisme. Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar de domstad.

Meeslepende dramatiek

De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst reisden nieuwsgierig naar Rome en maakten daar kennis met het temperamentvolle, vernieuwende werk van de beroemde (en beruchte) kunstenaar Caravaggio.

Het is een verhaal over die grote inspirator, Caravaggio zelf, en over het ontwikkelen van een eigen, persoonlijke stijl door zijn bewonderaars.

En vooral een verhaal over de kunstwerken: over diepe duisternissen, sturend en metaforisch licht, wervelende composities, meeslepende dramatiek, vieze voetzolen, nagels met rouwranden, zwetende oksels en de meest realistisch geschilderde baby van de zeventiende eeuw.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing duurt van 19.30 uur 21.30 uur. Entree: € 12,50

Aanmelden voor deze lezing: [email protected] of telefonisch: 050-318 8651

Locatie

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen