Londense wonderboy Jacob Collier naar De Oosterpoort

Foto: Decca-Jacob Collier

Multi-instrumentalist Jacob Collier komt dinsdag 12 februari naar De Oosterpoort in Groningen.

Quincy Jones, Herbie Hancock en Pat Metheny zijn al fan. Tijdens het eerste Nederlandse optreden van de Londense wonderboy Jacob Collier op North Sea Jazz 2016 sloot een grote groep mensen zich bij deze grootheden aan.

Op YouTube is hij al langer een hit, ook live maakt hij indruk vanwege zijn ingenieuze optredens, waarbij hij in zijn eentje klinkt als een volledige band. In 2019 komt het multi-talent terug naar Nederland en op 12 februari staat hij in De Oosterpoort.

Een jazz-messias is opgestaan

“Een nieuwe jazz-messias is opgestaan”, aldus The Guardian. Jacob Collier begon op zijn 17e in zijn slaapkamer met video’s waarin hij alle instrumenten zelf inspeelt. De jonge zanger en multi-instrumentalist bouwt zijn liedjes laag voor laag op. En daar komen vervolgens songs uit die bestaan uit een eigenzinnige combinatie van jazz, beatbox, folk, soul, triphop en zelfs klassieke muziek. In zijn video’s, maar vooral tijdens zijn live performances improviseert Jacob Collier er op los.

Stortvloed van muzikaliteit

Jazzy impro. Funky basloopjes. Fusion synths. Meerstemmige zang. Wat Jacob Collier live inspeelt wordt eindeloos herhaald en vermenigvuldigd. Daarover zingt hij, van doowop, soul tot scat, terwijl hij de lagen snel stapelt. “Het is een imponerende, sterk op effecten leunende performance, die overstroomt van muzikaliteit”, aldus NRC.

Jacob Collier

In de YouTube video’s die hem een ster maakten en op het debuut album “In My Room” (2016), waarvoor hij een Grammy won, zong, speelde en produceerde Jacob Collier alles zelf. Zijn nieuwe project “Djesse” (2018) staat juist bol van de samenwerkingen, met onder meer het Metropole Orkest. Dit project is een cyclus van vier albums met bijdragen van een wereldwijde cast van Colliers muzikale inspiraties: van a capella groepen tot gospel koren, Afrikaanse legendes en indie rock sterren.

Aanstaande vrijdag brengt Jacob Collier “With The Love In My Heart” uit, de eerste single van het album uit de reeks van het project Djesse.

De aanvang is om 20:30 uur

Voor meer informatie: de-oosterpoort.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen