Internationaal gerenommeerd kunstenaar Rein Jelle Terpstra vertelt over zijn werk

Foto: Rein Jelle Terpstra

Op donderdag 8 november geeft kunstenaar Rein Jelle Terpstra een lezing over zijn werk en inspiratiebronnen. Terpstra is bekend van het Manhattan Vijfje en het monument bij de Bijlmer en exposeerde afgelopen zomer in het San Francisco Museum of Modern Art.

Rein Jelle Terpstra

Terpstra (1960) woont en werkt in Amsterdam en is docent Autonome Beeldende Kunst aan de Academie Minerva in Groningen. Sinds een ‘residency’ bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam houdt Terpstra zich bezig met fotografie en kunst in de openbare ruimte. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen perceptie en geheugen.

The Train. RFK’s Last Journey

De afgelopen jaren werkte Terpstra intensief aan zijn omvangrijke onderzoeksproject The Train. RFK’s Last Journey, een visuele reconstructie van de begrafenistrein waarmee de vermoorde Robert F. Kennedy werd vervoerd vanuit het perspectief van de mensen langs het spoor.

Het project bestaat uit amateurbeeldmateriaal langs een tijdlijn van de treinreis, een film en een boek (foto). Afgelopen zomer verscheen het boek met een tentoonstelling in het San Francisco Museum of Modern Art. In 2019 zal het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam het tentoonstellen.

Monument van pailletten

Terpstra is ook bekend van het monument van pailletten op de Bijlmerflat, een serie hol gebogen voorwerpen aan de zijkant van die flat die de stedelijke landschappen en parken weerspiegelen. De ronde vormen kunnen gezien worden als een echo van de schotelantennes die veel flats in de Bijlmermeer sieren.

Manhattan Vijfje

Daarnaast ontwierp Terpstra het Manhattan Vijfje, de herdenkingsmunt van 5 euro ter ere van de 400-jarige relatie tussen Amsterdam en New York, en het eiland Manhattan in het bijzonder. De zee als verbinding tussen de twee continenten is de basis geworden voor dit ontwerp.

Lezingenserie Ogenblik

De lezing van Terpstra is de tweede uit de serie Ogenblik, bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen over waarneming en tijd, waarbij vier beeldende kunstenaars vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen.

De aanvang is om 20.00 uur aan de Walstraat 34 in Groningen. De entree bedraagt 7,50 euro. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen 5,00 euro.

Aanmelden en meer informatie via bijvrijdag.nl/lezing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen