Uittips voor zaterdag 13 oktober

Foto: Archief De Redactie

Dag van de Groninger Geschiedenis, de 4Mijl4You en de Nationale Archeologiedagen zijn een aantal tips om erop uit te gaan vandaag.

Dag van de Groninger Geschiedenis

Vandaag wordt de 32ste Dag van de Groninger Geschiedenis georganiseerd door de Groninger Archieven. Deze dag staat in het teken van Opstand, het thema van de Maand van de Geschiedenis.

Opstand is van alle tijden en kent vele vormen. Voorbeelden zijn onder andere de Tachtigjarige Oorlog, de Provobeweging, fabrieksstakingen, vrouwenemancipatie, het verzet in de oorlog en de woede over de aardbevingsproblematiek.

Een greep uit het uitgebreide programma

De Dag wordt geopend door Hans Goedkoop (presentator van het NTR/VPRO-programma Andere Tijden) en is ook de verhalenverteller in de muzikale voorstelling Vive le Geus! Het muzikale programma bestaat uit aardbevingsliederen van onder andere Nulviefteg, Harry Niehof en Wat Aans. Verschillende lezingen, tentoonstellingen een erfgoeedmarkt en kinderactiviteiten is een greep uit het programma. Ook gaan er stadswandelingen onder andere door het stationsgebied, waar het verhaal wordt verteld over de opstandige buurt rondom de Davidstraat. En er is nog veel meer.

De Groninger Archieven en het Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseren dit evenement samen met het Groninger Museum, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, Verhalen van Groningen en Groninger Forum.

Kijk voor het programma en alle informatie: dagvandegroningergeschiedenis.nl

4Mijl4You

Zaterdagavond staat de 4Mijl4You op het programma. Deelnemers leggen het parcours van de 4 Mijl af op alternatieve wijze, lopend, fietsend, met een step, op skates, in een rolstoel of met een kinderwagen, niets is te gek.

Het eerste startschot in Haren is om 20.15 uur. De finish is op de Vismarkt. Mooie gekleurde lichtjes en opvallende outfits maken het een leuk evenement voor publiek. Kijk voor meer informatie: 4mijl4you.nl

Nationale archeologiedagen in Eurohallen zuidbroek

Tijdens de nationale archeologiedagen dit weekend vindt in de Eurohallen van Zuidbroek (Groningen) een grote internationale metaaldetectie- en archeologiebeurs plaats met vele spannende activiteiten.

Deelnemers mogen op meer dan 200 hectare aan zoekvelden onderzoeken wat er te vinden is in de bodem. Er zijn prijspenningen verstopt en ook kan worden naar de sleutels van de oude schatkist. Ook zijn er presentaties, demonstraties en een workshop. Ook voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

De beurs is te bezoeken van 9.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie: detectorworld.info

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen