LUDWIG presenteert: PastPresentFuture in Grand Theatre, Groningen

Brainwaves.
Foto: © Annelies van de Vegt

Vrijdag 19 oktober vindt het evenement PastPresentFuture plaats in het Grand Theatre Groningen. Een experimentele reis door het verleden, heden en de toekomst van muziek, geïnitieerd door award-winnend muziekcollectief LUDWIG in samenmerking met festival-organisatie Clash.

Van de eerste experimenten tot nu, met baanbrekende innovaties, muzikanten en componisten. Tijdens het rondreizende live-muziek symposium PastPresentFuture is een kleurrijk mix van muzikanten, instrumenten en wetenschap te verwachten.

Prognose wordt realiteit

In 1913 presenteerde Luigi Russolo zijn manifest ‘The Art of Noise [L’arti dei rumori], waarin hij voorspelde dat technologische ontwikkelingen de gebruikelijke instrumenten volledig zouden vervangen, met een oneindige varietiet aan klankkleuren. Russolo’s toekomstvisie is grotendeels uitgekomen, nooit eerder was muziek zo kleurrijk, betaalbaar, veelzijdig en bereikbaar.

Met de evenementenreeks PastPresentFutue presenteert LUDWIG dit bijzondere proces, met als startlocatie Paradiso in Amsterdam op dinsdag 16 oktober. Aansluitend volgen op 19 oktober het Grand Theatre in Groningen en op 7 december de Stadsgehoorzaal in Leiden. Het programma verschilt per locatie.

Van muziek en het brein tot 3D-geprinte instrumenten

Om 21.00 uur start het symposium van PastPresentFuture. Hier switch je – jezelf bewegend tussen de foyer, kleine en grote zaal – tussen verschillende rollen; van onwetende bezoeker naar luisteraar en van proefkonijn naar trendwatcher.

Neuro-musicoloog Artur Jaschke vertelt over de impact van muziek op het brein en potentiële innovaties, terwijl Aart Strootman een mogelijke evolutie ontketent met print-yourself 3D instrumenten.

Hoofdprogramma

Het programma centreert zich in de Grote Zaal en staat in teken van dé grote samensmelting. Een chronologisch geheel met live-surround sound door slagwerkers overspoelt het publiek, met Edgard Varese’s ionisation (13 slagwerkers), Moondog’s Invocation, Pierre Schaeffer’s Etudes de Bruit, György Ligeti’s Continuum, Aphex Twin door Aart Strootman en Steve Reich’s Music for 18 Musicians.

Gaandeweg maakt live muziek plaats voor volledig electronisch met Applescal – een geboren autodidact die uitgroeide tot talentvolle producer en label-eigenaar.

In het Grand Theatre brengt Applescal zijn muzikale toekomstvisie ten gehore in de vorm van een complexe, melodische set.

Het programma start om 21.00 uur.

Voor meer informatie: ludwiglive.nl

Reacties

article
717521
LUDWIG presenteert: PastPresentFuture in Grand Theatre, Groningen
Vrijdag 19 oktober vindt het evenement PastPresentFuture plaats in het Grand Theatre Groningen. Een experimentele
https://groningen.nieuws.nl/evenementen-in-groningen/717521/ludwig-presenteert-pastpresentfuture-grand-theatre-groningen/
2018-10-08T16:50:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/10/07132328/Brainwaves-%C2%A9Annelies-van-der-Vegt-Ludwig.jpg
Evenementen in Groningen