Uittips voor zondag 9 september

Foto: De Redactie

Vandaag zijn er veel deuren van rijksmonumenten geopend tijdens de Open Monumentendag, ook de eerste Eierbalfestival is te bezoeken, naar Dingen 050 of de laatste dag van Zienemaan & Sterren beleven, het zijn een aantal mogelijkheden vandaag.

Open Monumentendag

De 32ste Open Monumentendag staat in het teken van het thema ‘In Europa’. Het thema sluit aan bij het Europese jaar van het Culturele Erfgoed. Veel deuren van kerken, molens en boerderijen zijn geopend. In heel Nederland zijn vierduizend monumenten te ontdekken. De monumenten zijn gratis te bezoeken.

Groningen grijpt het thema aan om letterlijk te speuren naar Europese invloeden op het cultureel erfgoed van de stad.

Stadswandeling

Overal in Groningen zijn Europese invloeden. Maar ook Groningers beïnvloed(d)en Europa: Wessel Gansfort, St. Martinus van Tours, Rudolph Agricola, wetenschappers als vader en zoon Bernouilli, Frits Zernike en Ben Feringa; Italiaanse architecten als Mendini, Grassi en Natalini: zij komen allemaal voorbij tijdens de stadswandeling georganiseerd door Vrienden van de stad Groningen. Zondag start de wandeling van anderhalf tot twee uur om 14.00 uur. Start: zuidzijde Martinikerk. Opgave: stand Vrienden van de stad Groningen in de Martinikerk.

Kijk voor informatie en programma op openmonumentendag.nl.

Eierbalfestival Groningen

Vnadaag staat de eerste eierbalfestival van Groningen op het programma. Bij EM2 staat vanaf 12.00 uur alles in het teken van de eierbal. Van een workshop eierbal maken tot een stoomcursus Gronings, mini-colleges, kindervermaak, een Grunneger markt en en Groningse artiesten als Swinder en Marlene Bakker. Verder zijn er veel eierballen en ander Gronings eten en staan Hooghoudt en Bax Bier klaar om Groningse drankjes te schenken. Het EierbalFestival is in EM2 en duurt tot 22.00 uur ’s avonds.

Voor meer informatie: eierbalfestival.nl

Dingen 050

Dingen 050 vindt vandaag plaats op de Vismarkt. Het is de markt voor liefhebbers van tweedehands, curiosa, kunst, vinyl, boeken en vintage kleding en ander keks – voor de liefhebber van tweedehands, vintage, klassiek, modern en do-it-yourself design.

De markt, georganiseerd door Antiquariaat Berger & De Vries, is te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Zienemaan & Sterren

Vandaag is de laatste dag van het driedaagse evenement Zienemaan & Sterren. Het voormalige SuikerUnie-terrein in Stad is omgetoverd in de grootste openluchtbioscoop van het Noorden. Genieten van films in de buitenlucht, kijken naar kunstwerken en lekkers bij de foodtrucks. Op zondagmiddag is er een speciaal filmprogramma voor kinderen, de Zienemini.

Kijk voor alle informatie: zienemaan.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen