50 jaar KEI-week in Groningen

Archief De Redactie
Archief De Redactie
Foto: © fotograafniels

Ruim 5.000 nieuwe studenten maken vanaf maandag 13 tot en met vrijdag 17 augustus kennis met het Groningse studentenleven tijdens de KEI-week.

De KEI-week wordt dit jaar voor de 50e keer georganiseerd en daarom viert de Groningse KEI-week viert dit jaar extra feest. De KEI-week heeft zich in die vijftig jaar ontwikkeld tot een ambitieus en maatschappelijk betrokken evenement.

18 KEI-evenementen

De stad Groningen is veel studenten en studentenverenigingen rijk. Tijdens maar liefst 18 KEI-evenementen kunnen de nieuwe studenten kennis maken met alles wat het studentenleven te bieden heeft.

Zo presenteren de sport-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen zich tijdens verschillende activiteiten aan hun toekomstige leden.

Daarnaast maken de studenten in spé kennis met het Groningse uitgaansleven. Dit jaar komt Tim Hofman naar Groningen om te vertellen over zijn studententijd. Ook zijn er optredens van Bizzey, Dirtcaps Wulf en de Groningse trots Kraantje Pappie.

Het gouden jubileum

Wat de KEI-week dit jaar extra feestelijk maakt is haar vijftigjarige jubileum. In die 50 jaar is er veel veranderd. Zo duurde de KEI-week oorspronkelijk 21 dagen, wat is verkort tot een intensief programma van 5 dagen.

‘Lustrumfestival: KEI at the Beach’

Om aandacht aan dit hoogtepunt te schenken heeft de KEI-week het jaarlijkse Open Air Festival in een nieuw jasje gestoken. Onder de naam ‘Lustrumfestival: KEI at the Beach’ kunnen de studenten bij de Kardingerplas genieten van een unieke sfeer en locatie aan het water.

“Het festival tijdens de KEI-week heeft een heerlijke ongedwongen sfeer. Dansen voor een podium met je voetjes in het water, of met het zand tussen je tenen luisteren naar de nummers van Wulf. Dat is volgens mij precies wat je wil op een festival,” aldus Marc Boels, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Stichting KEI.

Stadjer en student

De vele studenten, die uit heel Nederland komen, wonen natuurlijk niet alleen in de stad. Het is daarom voor de organisatie belangrijk om een goede relatie tussen stadjers, de inwoners van Groningen, en studenten aan te moedigen.

De eerstejaarsstudenten ontvangen daarom dit jaar een koffiemok in hun KEI-tasje. “We hopen zo dat stadjer en student het gesprek met elkaar aangaan. Wij geloven dat er dan wederzijds begrip zal ontstaan en het begin van een mooie tijd om samen te wonen in deze mooie stad”, aldus Marc Boels, Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Stichting KEI.

Veel van de KEI-evenementen zijn toegankelijk voor stadjer en student, zoals The Grand Opening, het Lustrumfestival en Film op de Vismarkt.

Ieder jaar een stukje duurzamer

De KEI-week stimuleert behalve een goed relatie met de inwoners van Groningen, ook haar omgeving. Elk jaar wordt het evenement een stukje groener. Zo wordt met windmolens, zonnepanelen en fietsen energie opgewekt op een Duurzaam Podium, tijdens het festival van donderdag.

Ook heeft de KEI-week in samenwerking met de Green Office van de Rijksuniversiteit Groningen een ‘Meatless Monday’ bedacht: alle deelnemers krijgen op maandag de mogelijkheid om vegetarisch te eten.

Daarnaast zal het Green Team tijdens de KEI-week onder andere water-, afval- en elektriciteitsmetingen verrichten om het verbruik van de KEI-week inzichtelijk te maken.

De ambitie van de organisatie spreekt uit de Green Key die de KEI-week sinds 2017 bezit: hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven en evenementen. Samen met het Groningse Noorderzon, is de KEI-week het enige publieksevenementen in Nederland met dit keurmerk.

Het volledige programma van de KEI-week is te vinden op www.keiweek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen