Groningen in 3D

Stereofoto Grote Markt, 1898. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven.
Stereofoto Grote Markt, 1898. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven.
Foto: Noordelijk Scheepvaart Museum

De Groninger Archieven koesteren een unieke collectie stereofoto’s van de stad Groningen, met hierin het werk van verschillende fotografen in de periode 1868-1940. Een selectie van ruim zestig stereofoto’s is nu in anaglyph te bewonderen.

Tentoonstelling

Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek Groningen in 3D, is de stad van 1868-1940 voor het eerst voor publiek in 3D te ervaren. De tentoonstelling is te bezoeken van 23 juni tot en met 21 oktober in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling is ontworpen door 212Fahrenheit, Gronings creatief bureau voor kunst & communicatie.

Zijn het foto’s? Is het kunst? Het is bovenal fascinerend. Met een speciale 3D-bril op, sta je oog in oog met Stadjers van meer dan 100 jaar geleden. Dichterbij het verleden kun je niet komen.

De stad van toen

Er is veel veranderd in de stad en ook veel dingen zijn hetzelfde gebleven, kijk zelf maar. Een zwaar beladen schip passeert de Oosterhaven op weg naar het Schuitendiep. Een zweefmolen wordt opgebouwd op de Grote Markt en de woonwagens worden naar hun plek gereden. Een venter met ijs en wafels duwt zijn kar over de noordzijde van de Grote Markt. Het is kermis in de stad! Maar let ook op de alledaagse dingen, de straatstenen, uithangborden, een handkar, fiets en hoge hoed. Zwanen voeren in het Noorderplantsoen. Vanuit de Oosterstraat heb je een heerlijk uitzicht op de Martinitoren. Er wordt veel gewerkt, het Hereplein wordt geasfalteerd, je kunt het bijna ruiken. De damp slaat ervan af! Ook in de Zwanestraat zijn ze druk met de bestrating bezig. Aan de Noorderbinnensingel hangt was dicht op elkaar te drogen. Twee meisjes kijken nieuwsgierig naar de fotograaf. Welkom in Groningen. Beleef de stad van meer dan 100 jaar geleden, virtual reality anno 1868-1940.

Het boek

Het boek Groningen in 3D, de stad in stereofoto’s 1868-1940 geeft een korte inleiding over de techniek en geschiedenis van stereofotografie. De belangrijkste Groninger stereofotografen worden uitgelicht, en de ruim zestig anaglyphen zijn paginagroot afgedrukt met daaronder een foto van de hedendaagse situatie. Pagina voor pagina een uniek fotoboek. Dit is inclusief 3D-bril.

Stereo en anaglyph

Over de techniek: stereofoto’s zijn foto’s die gemaakt zijn door een fototoestel met twee lenzen. Het resultaat is twee vrijwel identieke foto’s. Bekijk je die foto’s door een bepaalde viewer dan krijg je een 3D-effect.

Bij een anaglyph zijn twee aparte beelden samengevoegd en over elkaar getoond met een rood en cyaan beeld. Met een speciaal 3D-brilletje op zie je diepte en heb je hetzelfde 3D effect.

Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum

De stereofoto’s zijn afkomstig uit de collectie van de Groninger Archieven. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum maakt tentoonstellingen over de geschiedenis van stad en Ommeland.

Informatie over dit project is te vinden op groningenin3d.nl. Hier is ook een link naar alle beschikbare stereofoto’s op beeldbankgroningen.nl, een deel van de foto’s is rechtenvrij en gratis downloadbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen