Gemengd Bedrijf: lezing Bert Scholten bij VRIJDAG

Foto: © Sander van der Bij

Wat hebben onbeschaafd internetgedrag en het leven van Étienne de Silhouette met elkaar gemeen? Beide zijn thema’s in het werk van interdisciplinair kunstenaar Bert Scholten. Op 22 maart geeft Scholten een lezing over interdisciplinair werken bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen.

De lezing maakt deel uit van de lezingenserie Gemengd Bedrijf.

Organisator Wim Bosch: “De nieuwe lezingenserie bij VRIJDAG gaat over interdisciplinair werken. We hebben vier interdisciplinaire kunstenaars uitgenodigd die komen vertellen over hun werk, werkwijze, referenties en inspiratiebronnen. Allen hebben uiteenlopende praktijken en visies, maar wat hen bindt is hun vrije manier van werken. Geen van allen heeft zich vastgeklonken aan één methode, omgeving of medium. Afhankelijk van het onderwerp en de omstandigheden kiezen zij hun gereedschappen en methodes.”

Bert Scholten

Bert Scholten (1988) woont en werkt in Rotterdam. Hij volgde een opleiding aan Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent (KASK). Momenteel is hij artist in residence bij de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Figuratieve popmuziek

Scholten werkt met verschillende disciplines: beeldende kunst, animatie en muziek. Sinds kort heeft hij deze drie volledig geïntegreerd in wat hij zelf ‘figuratieve popmuziek’ noemt. Deze omslag in zijn werk ging gepaard met twee ontwikkelingen. Zo werd zijn muzikale werk visueler en zijn beeldende werk muzikaler.

Maakte Scholten voor die tijd vooral figuratieve tekeningen, nu bestaat zijn getekende werk uit abstracte lijnen, kriebeltjes en golven die als een muzikale partituur gelezen kunnen worden. Scholten tekent ze het liefst op lege verkeersborden als een instructie aan de kijker om stil te staan bij de vraag of het een gebod of juist een verbod betreft om iets bepaalds te zien.

Zijn getekende werk gaat samen met de punkachtige muziek die hij speelt op een zelfgebouwde synthesizer in combinatie met teksten over alledaagse onderwerpen die de absurditeit van het leven relativeren. De thema’s die hij in zijn teksten bezingt, variëren van onbeschaafd internetgedrag tot het leven van Étienne de Silhouette, de bedenker van het silhouetknipsel.

Praktische informatie

De lezing vindt op donderdag 22 maart plaats aan de Walstraat 34 in Groningen en start om 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen 5 euro. Aanmelden en meer informatie via bijvrijdag.nl/lezing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen