Lezing over experimentele woningen Ludwig Mies van der Rohe in Stuttgart

Hans Scharoun (1893-1972), Stuttgard, Weissenhof Siedlung, 1927.
Hans Scharoun (1893-1972), Stuttgard, Weissenhof Siedlung, 1927.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Stedenbouwkundige Tjalling Visser geeft woensdag 28 maart een lezing over de experimentele woningen die architect Ludwig Mies van der Rohe heeft ontworpen voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. De lezing vindt plaats in de Remonstrantse kerk in Groningen

Experimentele woonwijk

In Stuttgart bevindt zich de vermaarde Weissenhofsiedlung, een overblijfsel van de Werkbund-tentoonstelling uit 1927. De woonblokken van de Weissenhofsiedlung zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw neergezet als experimentele woonwijk, onderdeel van een tentoonstelling over nieuwe architectuur. Het was een visionair sociaal plan met als doel de arbeider en de huisvrouw de nieuwe tijd binnen te loodsen. Goedkope woningen met veel licht, lucht, terrassen, balkons en glas. Gebouwd met nieuwe, industriële materialen.

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969) was een Duits-Amerikaans architect en meubelontwerper. Zijn architectuur bezit heldere afgemeten vormen en onderscheidt zich door het bedacht en precies gebruik van glas, staal en natuursteen. Onder leiding van Mies van der Rohe werden de experimentele woningen in Stuttgart ontworpen in de stijl van ‘Het Nieuwe Bouwen’. De bedoeling was de wijk zo te bouwen dat deze na afloop van de expositie bewoond kon worden. Er werden architecten uitgenodigd die zich al eerder op het terrein van vernieuwende architectuur hadden begeven, onder wie Le Corbusier, Peter Behrens, Walter Gropius, Hans Scharoun, de gebroeders Taut, Adolf Schneck, Josef Frank, J.J.P. Oud en Mart Stam.

Tjalling Visser

De in Stuttgart gebouwde statements worden in de lezing met ander werk van deze architecten in verband gebracht. Deze lezing wordt gegeven door stedenbouwkundige Tjalling Visser. Hij doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur

Entree: € 12,50 Aanmelden voor deze lezing kan via [email protected] of telefonisch: 050-318 8651.

Locatie

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen