Salam, een bijzondere voorstelling

De wereld van Abraham, aartsvader van het jodendom, christendom en de islam gespeeld, vertaald en verteld in deze tijd. Het was zaterdagavond een bijzondere energieke voorstelling in de Stadsschouwburg van ‘Salam’ (betekenis is vrede) onder regie van Guy Weissman.

Het publiek wordt meegenomen door het Noord Nederlands Toneel (NNT), Club Guy & Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS naar hoe het allemaal begon. Een stervende aartsvader, gespeeld door Jack Wouterse, die terugkijkt op zijn leven.

In dit leven kreeg Abraham twee zonen. De oudste eerste zoon, Ismaël werd verwekt bij een slavin, Hagar. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. De broers hebben een even grote plaats in Abrahams hart, maar Sara dwingt Abraham om Ismaël en zijn moeder te verstoten en de woestijn in te sturen. Dit uit angst dat Izaäk door haar man niet als eerstgeborene wordt gezien.

Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.

Het verhaal vertelt het hedendaagse actuele nieuws, de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld. Twee broers in conflict met elkaar, Ismaël in de woestijn met alleen maar zand en geen water en Izaäk in het rijke westerse leven, waarin ‘Instagram en Snapchat’ een rol spelen.

De scenes wisselen elkaar snel af met prachtige muziek van Asko|Schönbergs K[h]AOS met onder andere een accordeon, saxofoon en electronische muziek.

De dansers van verschillende culturen van Guy en Roni maken samen met het spreken in zowel Arabisch, Nederlands en Engels de voorstelling tot een geheel.

Ook humor ontbreekt niet, als de in Arabisch gezongen versie van ‘T kleine café in de haven van Vader Abraham wordt gezongen door slavin Hagar (Senna Gourdou).

Het is een passievolle, diepzinnige, heftige en grappige voorstelling en geeft zeker stof tot nadenken.

Voor meer informatie en speeldata: nnt.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen