Noordelijke Zadenmarkt: ‘Zaaien met pit!’

Foto: Natuur en Milieufederatie Groningen

De vierde editie van de Noordelijke Zadenmarkt vindt zaterdag 10 maart op het terrein van ontmoetingscentrum Edanz aan de Van Oldebarnveltlaan 6 in Groningen. De Noordelijke Zadenmarkt wordt georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Hét jaarlijkse evenement met talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken heeft als thema dit jaar ‘zaden als cultureel erfgoed’, in aansluiting op het Europese Jaar van het ‘Cultureel Erfgoed’.

Diverse standhouders bieden daarom zaden van vergeten groenten en oergranen aan. Daarnaast is er een gevarieerd programma van lezingen en workshops over bijvoorbeeld voedselbossen of zelf zaden vermeerderen.

Lezingen

Nationaal bekend voedingsdeskundige Rineke Dijkinga geeft een lezing over voedsel als de sleutel naar grotere biodiversiteit. Noortje Bas, curator bij het Centrum voor Genetische Bronnen, spreekt over zaden als cultureel erfgoed. Voedselbosexpert Wouter van Eck vertelt over zijn vakgebied, waarbij hij ingaat op de keuze voor exoten of inheemse soorten voor voedselbossen.

Workshops

Deze dag kan men leren hoe je zelf zaden kunt vermeerderen, hoe je een zadenbibliotheek opzet of leren over het enten van fruitbomen en determineren van boontjes. Ook wordt de tuin van activiteitencentrum EdanZ onder handen genomen en in verschillende workshops komen het planten van fruitbomen, kruiden en permacultuur aan bod.

Paneldiscussie

De marktdag wordt afgesloten met een paneldiscussie. Naast Rineke Dijkinga, Wouter van Eck, en voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk Monique Wijn, zullen hierbij ook voorzitter van de Stichting Operatie Steenbreek Wout Veldstra en gedeputeerde van de Provincie Groningen Henk Staghouwer aanschuiven. Zij gaan in op verschillende stellingen rondom voedsel.

Naast het workshop- en lezingen programma is er gedurende de dag ook een doorlopend programma.

Heb je zelf zaden? Neem ze vooral mee, dan kun je ze ruilen bij de zadenruiltafel.

Bij verschillende tentjes zijn heerlijke hapjes en drankjes verkrijgbaar. Betalen hiervoor kan alleen contant.

De zadenmarkt duurt van 11:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie en het programma: nmfgroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen